Veselīgā ēdiena kults Instagram vidē var novest pie bulīmijas un nāves

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Sociālā tīkla Instagram zvaigznes, kuras izplata veselīgā dzīvesveida kultu un pārpludina to ar veselīgas pārtikas bilžu straumēm un izcilām auguma aprisēm, izraisa "tīrās ēšanas" traucējumus, brīdina eksperti.

Populārie Instagram lietotāji jeb influenceri kaitē savu sekotāju veselībai, nemitīgi propogandējot veselīgu dzīvesveidu, izdevumam Daily Mail paziņojuši dietologi. Pēc viņu datiem, pārspīlēti veselīga uztura lietošana bieži vien kļūst slimīga un izraisa nervu ortoreksiju - pārtikas uzvedības traucējumus apsēstība ar veselīgu uzturu).

Cilvēkiem, kuriem ir pareiza uztura apsēstība, tas ir galvenais dzīves mērķis un vienīgā aizraušanās, proti, citu interešu nav. Turklāt viņiem ir svarīgs tikai produkta labums, tā garša nav svarīga. Bet, ja viņiem izdosies pārkāpt savus veselīgā dzīvesveida noteikumus un apēst kaut ko “nepareizu”, tad tam seko vainas apziņa, satraukums un pašnovērtējuma kritums. Turklāt, pēc ekspertu teiktā, tā var nonākt arī līdz bulīmijai (slimībai, kas liek cilvēkam izraisīt sev vemšanu, lai atbrīvotos no tā, kas apēsts par daudz vai "slikts").

Jebkurā gadījumā, daļai ortoreksiķu konstatē dažādu vitamīnu un minerālvielu trūkumu, bet vēl daļa bieži dzīvo sociālā izolācijā, proti, norobežo sevi no cilvēku sabiedrības, kas nav vienasprātis ar viņu uzskatiem. Turklāt, kā rāda pētījumi, viņi daudz laika pavada sociālajos tīklos, koncentrējoties uz sabiedrībā atpazīstamiem cilvēkiem, influenceriem, kuri reklamē dažādas diētas un izceļ veselīgā dzīvesveida kultu.

Būtiski - “ortoreksijas” diagnoze nav oficiāli reģistrēta, lai gan termins ir zināms kopš 1997. gada.

Lasi vēl:

Avots: Postimees

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu