"Mute deg!" Ko iesākt ar pārāk pikantu ēdienu?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Ja esi aizrāvies ar piparu pievienošanu ēdienam, nesteidzies visu uzreiz izmest. Iespējams, maltīti vēl vari glābt, ja papildini to ar atbilstošiem produktiem.

Vairāk ir labāk

Vieglākais veids kā nomākt piparu daudzumu porcijā ir to palielināt. Ja gatavo zupu vai mērci, pielej papildus buljonu, bet ne ūdeni. Kapsaicīns (dedzinošs savienojums piparu sugu sastāvā) ir ūdenī šķīstoša viela. Pievienojot tīru ūdeni, tā asums nesamazināsies.

Palielināt var arī dārzeņu daudzumu, to maigums palīdzēs balansēt garšu. Ja iespējams, pievieno ēdienam pupiņas vai lēcas, tās pieveiks asaumu.

Piena produkti

Piens un piena produkti ēdienam piešķirs patīkamu zīainu garšu un mazinās asumu. Ja ēdiena veid to pieļauj, pievieno kādu karoti skābā vai saldā krējuma, dažas lāses piena vai svaigā siera. Piena proteīns (kazeīns) novērš degoša pipara nokļūšanu uz sāpju receptoriem mutē. 

Ja gatavo Āzijas virtuves ēdienus, cīņā ar asumu ņem kokosriekstu pienu. Tā kā šis ir augu izcelsmes produkts, tas lieliski sader ar teju visām asajām garšvielām un garšaugiem un iederas konkrētās virtuves garšu klāstā. 

Skābenās piedevas

Mēģini asumu "pārsist" ar skābumu. Pievieno ēdienam svaigu tomātu biezeni, etiķi, citrona vai laima sulu. Skābums nomāc asumu, tiesa gan, ēdiena garša kļūst daudz intensīvāka un spēcīgāka, bet vismaz ne tik piparota.

Cukurs

Tāpat kā skābes, arī cukurs, medus un citi saldinātāji var līdzēt cīņā ar pipariem un piešķir kā gaļas tā dārzeņu ēdieniem patīkamas garšu nianses. Bet es piedardzīgs - ar cukuru, tāpat ka ar pipariem, viegli kļūdīties un tad ēdiens tiešām būs sabojāts.

Piedevas

Ja piparus par daudz pievienoji gaļai vai zivij, pasniedz tos ar rīsiem, makaroniem vai kartupeļiem. Miltainā piedeva izlīdzinās garšas un asums nešķitīs tik izteikts.  Pirms pasniegšanas, uzber asajam ēdienam svaigu kinziu, pētersīļus vai dilles. Svaigi zaļumi nomāc asumu un daļēji nomaskē ne visai veiksmīgo ēdiena garšu.

Lasi vēl:

Avots: Goodhouse

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu