Sīpolu un ķiploku konservēšanai visiecienītākās garšvielas ir melnie un smaržīgie pipari, krustnagliņas, čili pipari, laurlapas, kanēļa miziņa, diļļu sēklas un dažādi zaļumi.
Garšu pavēlnieki - sīpoli un ķiploki. Noderīgi padomi un receptes
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
- Mazus sīpolus konservē veselus, lielākus sagriež uz pusēm vai šķēlītēs.
- Ja sīpolus griež gredzenos vai gabaliņos, tad jārīkojas ātri un tūlīt pat jāapstrādā, citādi izgaro ēteriskās eļļas, kas piedod sīpolam garšu.
- Ja sīpola viducī ir zaļi dzinumi, tie jāizgriež, jo tiem ir rūgta piegarša.
- Konservē gan atsevišķas ķiploka daiviņas, gan veselas galviņas. Ķiplokus mēdz gan mizot, gan konservēt ar visu mizu - atkarībā no receptes.
- Reizēm kā sīpolus, tā ķiplokus pirms konservēšanas ātri applaucē verdošā ūdenī, lai mazinātu to sīvumu.
- Notīrītas ķiploka daiviņas izmanto garšvielu eļļas un etiķa pagatavošanai. Ķiplokus var arī sabērt mazā burciņā, pārliet ar eļļu un pēc pāris dienām šo eļļu izmantot ķiploku grauzdiņu vai grauzdētas baltmaizes pagatavošanai.
Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galēja; apgāds "Zvaigzne ABC"