Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Rudens prieks - sēnes! Noderīgi padomi un receptes (1)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: depositphotos.com

Sēnes ļoti viegli uzsūc sevī kaitīgās vielas no apkārtējās vides, tāpēc tās jālasa tālu no šosejām un rūpnīcām, kā arī tīrumiem, kurus apstrādā ar ķimikālijām.

  • Sēnes ieteicams likt grozā, nevis polietilēna maisiņā, jo tām nepieciešams elpot, lai saglabātu izskatu un strauji nebojātos. Saspaidītas, slapjas sēnes var sabojāties jau mājupceļā.
  • Konservēšanai izmanto tikai labas kvalitātes, nesaspaidītas un stingras ēdamās sēnes bez bojājumiem un tārpiem.

Marinētas gailenes eļļā

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com
  • Sēnēm nepatīk ūdens; mazgāšana mazina aromātu un rada ūdeņainu piegaršu, tāpēc jau sēņojot der padomāt, kā izvairīties no sēņu skalošanas ūdenī un pēc iespējas labāk notīrīt tās turpat mežā.
  • Sēnes jānotīra tūlīt pēc atgriešanās no sēņošanas. Vislabāk pielipušās skujas un lapiņas var notīrīt ar stingru otiņu vai lupatiņu.
  • Sēnes vāra sālsūdenī 10 - 20 minūtes. Kad tās sāk grimt un ūdens kļūst dzidrāks, sēnes ir gatavas. Tās strauji atdzesē aukstā ūdenī. Uz 1 l ūdens pievieno 2 ēdamkarotes sāls.

Sālītas sēnes

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com
  • Marinēšanai vienā reizē ieteicams izvēlēties vienas sugas sēnes, bet, ja ņem dažādas, tad tādas, kam pagatavošanas process ir līdzīgs.
  • Ja marinē sēnes ar rūgtu garšu, piemēram, alksnenes, tās pēc vārīšanas vismaz 12 stundas mērcē aukstā ūdenī. Ūdeni pāris reižu nomaina.
  • Ja konservē bekas, tām jāizņem mīkstā cepurītes apakšējā kārta. Lai konservi nebūtu glumi, ieteicams sēņu cepurītēm novilkt krāsaino virsiņu.

Baltvīna etiķī marinētas sēnes

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com
  • Konservējot sēnēm var pievienot ne tikai piparu graudiņus un laurlapas, bet arī dilles, pētersīļus, sīpolus un ķiplokus.
  • Ja sālītām sēnēm pieliek par daudz sāls, tās zaudē labo garšu un aromātu. Tādas sēnes pirms lietošanas ir jāmērcē ūdenī, savukārt nepārsālītām sēnēm pietiek ar noskalošanu.
  • Sālītas sēnes jāuzglabā vēsā vietā, kur gaisa temperatūra tuvojas 0 °C un nepārsniedz +10 °C.

Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galējaapgāds "Zvaigzne ABC"

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu