Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Piecas tipiskas kļūdas, vārot zupu

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kyrylo Ryzhov/Shutterstock.com

Silti pavasarīgas dienas vēl mēdz nomainīt sniegotas, tāpēc sildošo zupu laiks arī nav beidzies. Pat vienkārši pagatavojamu zupu sabojāt ir gana vienkārši. Vieglākais veids, kā izvārīt labu zupu, ir apzināties tipiskākās kļūdas, kuras pieļauj citi, lai pats no tām izvairītos.

Gaļa bez kauliem

Ja dārzeņu buljona vietā esi devis priekšroku gaļas buljonam, tad vislabāk to ir vārīt no gaļas gabaliņa, kuram klāt ir arī kāds kauliņš. Vai tikai kauliem, kuriem klāt gaļas teju nav. Tieši kauli ir tie, kas buljonam piešķir piesātinātu garšu. Gaļas buljoni ir jāvāra ilgi un uz pavisam nelielas liesmas, tā, lai knapi redzams, ka tas burbuļo. Katlam vāku neliek, lai ūdens daudzums pamazām izgaro, bet buljona garša kļūst intensīvāka. 

Ja kauls ir liels un uz tā ir maz gaļas, šī ir vislabākā opcija zupai. Ar šādu sagatavi buljons izdosies visgaršīgākais un bagātīgākais.

Intensīvākai garšai kaulus pirms vārīšanas, vari uz pannas vai cepeškrāsnī apcept.

Daudz par daudz ūdens

Pārāk daudz ūdens, pārāk maz gaļas, zivs vai dārzeņu buljonam un pamata sastāvdaļu rezultēsies ar to, ka zupa būs nebaudāma un pliekana. Ja pa katlu jāmeklē frikadele un kartupeļa gabaliņš - labi nebūs.

Ja nu šķiet, ka zupa ir izdevusies par biezu, to var atšķaidīt, bet ūdens nav labākā izvēle. Kā to darīt vislabāk, lasi šeit:

Pārvārīti dārzeņi

Gaļas zupas buljonu vāra ilgi, bet dārzeņiem, ko pievieno zupai, nevajadzētu ļaut ilgi vārīties, un tam ir ļoti pamatoti iemesli: tie zaudē lielāko daļu uzturvielu, zaudē garšu un formu.

Tāpēc dārzeņus zupā liek pakāpeniski un noteiktā secībā, sākot ar tiem, kuru gatavošanai nepieciešams ilgāks laiks, - burkāni, ziemas kāposts, selerijas sakne un kartupeļi uz katliņu parasti dodas pirmajās rindās.

Pārsālīta

Ja zupai pievienosi sāli vārīšanas sākumā, tu riskē ar pārāk sāļa rezultāta iegūšanu vārīšanas beigās. 

Gatavošanas laikā šķidrums pamazām iztvaiko, un sāli jūt arvien vairāk. Tāpēc tas jāpievieno gatavošanas beigās, dažas minūtes pirms viss gatavs.

Pēc tam, kad zupa vairs nevārās, ir laiks to nogaršot un, ja nepieciešams, tad vēl papildināt ar sāli un kādu garšvielu. Un, lai viss kā nākas, jāliek katliņam virsū vāks un jāļauj visām garšām sadraudzēties, izveidojot kārtīgu vienotību.

Zupa - sautējums

Daudziem patīk, ja zupā karote stāv kā sautējumā. Jā, ir dažas zupas, kurās tā jābūt, bet kopumā nevajag jaukt zupu ar sautējumu. Jau gatavošanas procesā skaties, lai zupa nav bieza, bet ņem vērā arī faktu, ka nākamajā dienā zupa būs vēl nedaudz sabiezējusi un, ja buljona būs bijis par maz, tad skaidrs kā diena, ka nāksies baudīt sautējumu. Ja nolemsi sautējumu pārvērst atkal zupā, to atšķaidot, ievērojami zaudēsi garšu. Tāpēc dārzeņus un citas sastāvdaļas labāk nepievienot pārāk daudz.

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu