Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Raibā Ziemassvētku maize

2016. gada 20. decembris
Foto: Bonappetit.lv
Mieži un kvieši, zemes senākie kultūraugi, par ko liecina arheoloģiskie atradumi un zīmējumi, senajā Ēģiptē bija pazīstami jau pirms 6000 gadiem. Labības biezputra, tad plāceņi un vēlāk maize ātri vien izplatījās visā pasaulē.
Svarīgākas pārtikas produkts gadsimtiem ilgi ir bijusi maize. Un kurš gan šodien spētu iztikt bez tās? Un īpaši Ziemassvētkos, šī maizīte priecēs pat visprasīgāko gardēdi.
Pagatavošana
100 min
1. Raugu kopā ar cukuru izšķīdina remdenā pienā un raudzē 15 min.
2. Miltus izsijā bļodā, izveido pa vidu iedobi un ielej ieraugu, pievieno olīveļļu un samaisa. Pievieno sakultu olu, šķiņķi, gurķus, papriku, ķiploku pulveri, sasmalcinātus zaļumus, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas un iemīca gludu mīklu.
3. Mīklu apsedz ar tīru virtuves dvielīti un raudzē 30 min. Tad izveido ovālu kukulīti, pārliek uz cepešpannas un raudzē vēl 20 min, apsedzot ar virtuves dvielīti.
4. Tad maizi apziež ar pienu, iespiež bedrītes un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 30 min. 200 grādos. Maize kļūs brūnāka, ja 2-3 reizes cepšanas laikā apziedīs ar pienu.

Lai labi garšo!
Foto: Bonappetit.lv
Uz augšu