/nginx/o/2025/06/18/16933135t1h74c2.jpg)
"Svētku sirds" sindroms izklausās pēc kaut kā svinīga un patīkama, vai ne? Bet patiesībā ir gluži pretēji – tās ir nepatīkamas sajūtas, ko var izraisīt negausīga ēšana un pārmērīga alkohola lietošana.
"Svētku sirds" sindroms apzīmē priekškambaru fibrilāciju jeb neregulāru un bieži paātrinātu sirdsdarbību, kas var pēkšņi parādīties pat veseliem cilvēkiem, tomēr īpaši pakļauti riskam ir tie, kam jau diagnosticēti sirds un asinsvadu traucējumi, skaidro klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova.
Visbiežāk šis stāvoklis novērojams svētku laikā, kad mēdzam pārsniegt mērenības robežas – pārmērīgi lietot alkoholu, uzņemt daudz treknu vai sāļu ēdienu, kā arī kofeīnu, turklāt pieaug arī stresa līmenis.
Alkohols izraisa šķidruma zudumu un elektrolītu disbalansu, kas negatīvi ietekmē sirds darbību un var izraisīt ritma traucējumus – neregulāras, pārtraukta rakstura sirdsdarbības epizodes, ko izjūt kā sirdsklauves, reiboņus, elpas trūkumu vai sāpes krūtīs. Ja parādās šādi simptomi, nekavējoties jāmeklē palīdzība. Uztura speciāliste Agnija Smilga norāda, ka ņemot vērā alkohola negatīvo ietekmi uz sirds ritmu, asinsspiedienu un vielmaiņu kopumā, visdrošākā izvēle ir atturēšanās vai ļoti mērena lietošana.
Klīniskā farmaceite atgādina, ka alkohols var bīstami mijiedarboties ar sirds un asinsvadu zālēm – piemēram, pastiprināt asinsspiediena medikamentu iedarbību, izraisot pārmērīgu asinsspiediena krišanos, reiboņus vai pat samaņas zudumu. Tas īpaši attiecas uz cilvēkiem ar hronisku hipertensiju. Alkohols var arī traucēt sirds ritmu un maskēt simptomus sirds slimniekiem. Pēc alkohola lietošanas nevajadzētu lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, jo tie vēl vairāk noslogo sirdi. Lai atjaunotu šķidruma un elektrolītu līdzsvaru, ieteicams lietot magniju un B grupas vitamīnus, kas vienlaikus atbalsta arī nervu sistēmu un mazina pēcalkohola lietošanas simptomus.
Lai svētki būtu priecīgi un sirdij draudzīgi, svarīgi ievērot mērenību gan ēdienā, gan alkohola lietošanā, kā arī plānot maltītes tā, lai neradītu lieku slodzi organismam.
Ar gudru izvēli un apzinātu ēšanu var baudīt gardu svētku mielastu, saglabājot veselību un labu pašsajūtu arī pēc svētkiem.
Saudzē savu veselību un svini ar prātu!