Veselīgs un sabalansēts uzturs ciešā draudzībā ar taukvielām

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

“Būsim godīgi - izdzirdot vārdu tauki, asociācijas nav pozitīvas – slikts uzturs, liekais svars, aptaukošanās. Taču cik bieži mēs par taukvielām domājam, raugoties uz tām caur veselīguma un lietderības prizmu? Jāteic, ka visai reti,” atzīst gastroentroloģe Irita Roderte.

Ir skaidrs, ka, izslēdzot taukvielas no uztura, cilvēks var iedzīvoties lielās problēmās. Tās ir būtiskas komponentes, kas ļauj cilvēkam pilnvērtīgi dzīvot. 2016. gada pētījumā tika noskaidrota Latvijas iedzīvotāju attieksme par veselīgu uzturu. Iedzīvotāji uzskata, ka ir būtiski pievērst uzmanību arī pārtikai, kas ikdienā tiek patērēta. Pētījums rāda, ka sievietes vairāk satrauc ikdienā lietotā pārtika, savukārt 34% no aptaujātajiem vīriešiem atzīst, ka ēd to, ko vēlas, nedomājot par sekām. Lūdzot atšifrēt jēdzienu “veselīgs uzturs”, gandrīz 44% iedzīvotāju uzskata, ka pietiekams ūdens patēriņš ir veselīga uztura atslēga.

Margarīns

Foto: Depositphotos.com

Respondenti augstu vērtē regulāras maltītes, bet tomēr, kad runa ir par šī paraduma ievērošanu, tā ir viena no mazāk populārākajām izvēlēm. To pašu situāciju var novērot ar cukura patēriņu. Cilvēki uzskata, ka ir svarīgi izvairīties no cukura, tomēr praksē nav īpaši aktīvi. Savukārt produktu svaigums un dažādu produktu grupu samērīgs patēriņš netiek atzīmēti kā veselībai svarīgi, tomēr to cilvēki biežāk ievēro ikdienā. Atbildes liecina, ka ne informācijas trūkums, ne problēmas piekļūt veselīgiem produktiem nav galvenais veselīga uztura ievērošanas šķērslis. 42% respondentu atzīst, ka slinkums un spēku izsīkums ietekmē veselīga uztura paradumu ievērošanu. Savukārt 33% respondentu atklāj, ka ikdienas pienākumi ierobežo plānot veselīgas maltītes.

Tikai kopā ar taukiem iespējams uzņemt taukos šķīstošos vitamīnus (A,D,E,K), kas ir svarīgi organisma pilnvērtīgu funkciju realizēšanai. Omega-3 un Omega-6 ir taukskābes, kuras cilvēka organisms pats neražo tāpēc tās nepieciešams uzņemt ar uzturu.

Foto: Depositphotos.com

Pētījuma laikā respondentiem tika lūgts norādīt vērtīgāko Omega-3, Omega-6, Omega-9 avotu. Gandrīz 69% respondentu norādīja 2 populāras atbildes - augu eļļu un sēklas. Savukārt 30% respondentu vecuma grupā no 18-25 gadiem norāda, ka sarkanā gaļa ir vērtīgākais avots. Realitātē augu eļļas ir tās, kas ir bagātas ar Omega-6 taukskābēm. Omega-3 taukskābes ir sastopamas zivīs. Tās atrodas arī vēžveidīgajos, aļģēs, mandelēs, valriekstos, kā arī augu eļļās - linsēklu, zemesriekstu un rapšu eļļās. Augstvērtīgs Omega-3 un Omega-6 avots ir arī augstas kvalitātes mīkstie margarīni, kuru galvenā sastāvdaļa ir augu eļļas.

“Omega-3 taukskābēm ir asinsvadu paplašinošs, antitrombotisks un pretiekaisuma efekts, tās labvēlīgi ietekmē holesterīna vielmaiņu organismā, mazinot risku sirds asinsvadu slimībām. Arī Omega-6 taukskābēm ir iekaisumu mazinošs efekts organismā, līdz ar to tās ir vērtīgas cilvēkiem ar dažādām hroniskām iekaisuma slimībām, “ skaidro daktere Irita Roderte.

Vairāk par taukvielu nozīmi cilvēka organismā lasiet šeit http://taukvielas.lv/

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu