Viskijs

Viskijs- graudu (miežu, kviešu, rudzu, kukurūzas) vai graudu iesala destilācijas produkts, kurš noteiktu laiku tiek izturēts ozolkoka mucās. Alkohola saturs dzērienā ir no 40–65%. Viskiju ražo Japānā, Austrālijā un citur, taču viennozīmīgi paši populārākie pasaulē ir Amerikāņu, Skotu, Īru un Kanādiešu viskiji. Katrai valstij ir savi stingri reglamentēti viskija ražošanas noteikumi, tradīcijas un tāpēc dažādu valstu viskiji būtiski atšķiras sava stila ziņā. Ja primitīvi runā, tad Skotu viskijs jeb skočs (scotch) ir pats aromātiskākais un asākais viskijs. Savukārt Īru viskijs būs nedaudz maigāks, bet Amerikāņu un Kanādiešu viskiji būs nedaudz saldāki.

Viskija baudīšanai vislabāk der rīta un pusdienas stundās. Ieteicams uzkūpināt labu cigāru, bet neēst neko asu. Garšu un aromātu vislabāk sajutīsiet, ja baudīsiet maziem, retiem malciņiem nesteidzoties. Tad arī sapratīsiet, ka viskijs ir krāsa, smarža, garša, pēcgarša un nobeigums. Savukārt asajam skotu viskijam var piešaut nedaudz ūdens istabas temperatūrā. Tas tālab, lai neapdedzinātu deguna iekšējās sieniņas, ieelpojot aromātu, un mazinātu alkohola stiprumu.

www.bar.lv

Atpakaļ