Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Coq au vin (vīnā sautēts gailis)

2006. gada 20. februāris
Foto: Depositphotos.com
Orģināls nāk no Burgundijas un tiek gatavots ar sarkanvīnu. Citās Francijas provincēs šo ēdienu gatavo ar rozē vai baltvīnu. Pavisam slinks variants ir ar stilbiņiem, bet tas tad būs talu no Coq au vin...
Pagatavošana
150 min
1. Gaili sadala gabalos, apkaisa ar sāli, pipariem, caur sietu uzsijā drusku miltus.
2. ''Pīlē'' vai citā cepeškrāsnij piemērotā katlā eļļā lēnām apcep (nesadedzina!) sīpolus (mazus sīpolus atstaj veselus), sagrieztu bekonu, šampinjonus, burkānus, veselas ķiploka daiviņas. Kad apcepti, izņem no katla.
3. Gaiļa gabalus apcepina tajā pašā traukā, kurā dārzeņus, brūnus no visām pusēm. Klāt pieber visu iepriekš apcepto un apdzēš ar konjaku (ja strādā ar vaļēju liesmu - uzmanīgi, konjaka tvaiki var aizdegties).
4. Pievieno kopā sasietus zaļumus. Pārlej ar vīnu, virco ar sāli un pipariem, sautē 1 - 1,5 stundau 130-140 grādos cepeškrāsnī.
5. Kad gatavs, izzvejo zaļumu buntīti. Izņem no mērces visus ''biezumus'' sakārto uz liela šķīvja. Vai pasniedz ar visu trauku kurā gatavoja.
6. Ja nepieciešams, mērci reducēt (daļu šķidruma iztvaicēt), to var darīt ar aukstu sviestu: to pa gabaliņam iekuļ siltā mērcē. Mērci vairs nesilda. Pārlej gaļai.
7. Servē ar baltmaizi (Burgundijā ar sviesta apceptiiem baltmaizes gabaliem).

Labu apetīti!
Uz augšu