Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!
Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Šķelto zirņu biezputra ar saceptu cūkgaļu un sīpoliem

Foto: Madara Stankeviča
Šķelto zirnīšu biezputra, kas papildināta ar sačurkstinātu gaļu un sīpoliem ir izcils auksto mēnešu ēdiens – sātīgs un ļoti, ļoti gards. Gaļa ar speķi ir garšīgi, bet ja akurāt neesi speķa cienītājs, izvēlies ko liesāku. Ja svaigas gaļas nav pie rokas, droši to aizstāj ar kādu kūpinājumu.
Pagatavošana
45 min
1. Zirņus iepriekšēja vakarā vai no rīta (ja vakarā plāno gatavot) noskalo un iemērc ūdenī, to reiz pa reizei nomainot.
2. Kad zirņi izmērcēti, tos vēlreiz noskalo, liec katliņā un pārlej tos ar ūdeni. Aptuveni divu pirkstu platumā virs zirņiem. Uz mazas liesmas liek vārīties, līdz gatavi. Mums patīk, ka zirni sāk šķīst, biezputru padarot tumīgāku.
!!! SĀLI NEBER
3. Gatavošanas procesa beigās, zirņi biežāk jāapmaisa, jo tiem ir tieksme pierauties pie katliņa dibena pat tad, ja vēl ir šķidrums. Cik ilgi jāvāra? Man tas šoreiz aizņēma aptuveni 40 minūtes, bet viss atkarīgs no zirņiem – process var būt gan īsāks, gan garāks.
4. Paralēli, kamēr vārās zirņi, sagriež sev tīkama izmēra gabaliņos gaļu un sīpolus. Mēs allaž izvēlamies kādu pavēderes gabalu, kur gan liesums, gan speķītis, kopā, jo zirņiem speķītis ļoti piestāv.
5. Gaļu ar sīpoliem sacep, papildinot ar sāli un pipariem pēc garšas. Šī ir tā reize, kad forši ir pacept mazliet vairāk – lai gaļas gabaliņi ar kraukšķīgiem stūrīšiem un sīpoli kārtīgi brūni.
6. Kad zirņi gatavi, tiem pieber sāli pēc garšas.
7. Pasniedz zirņus ar sacepto gaļu.
Klāt izcili piestāvēs glāze kefīra.

Lai labi garšo!
Foto: Madara Stankeviča
Uz augšu