Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Sākums > Receptes > Konservējumi

Pašu vārīts kečups

Foto: Kristīne Vilīte
Šo recepti iesakām gatavot, ja ir ne tikai daudz tomātu, bet arī virtuve laukos ar malkas krāsni, kur top arī pusdienas un vakariņas. Tāpat iesakām izveikt vārīšanu drēgnā laikā, kad vajag siltumu mājā, jo pašvārītajam kečupam jāierēķina gandrīz divas dienas uz plīts.

Gards jau ir, bet, ja šo gardumu esi nolēmis gatavot uz elektriskās plīts, tad tev taps ļoti ekskluzīvs un dārgs produkts. Pašmāju kečupam svarīga ir ilga reducēšana. No iesākumā pilna katla līdz puskatlam, ko saliet pudelēs un nopasterizēt.
Garšīgi? Jā ļoti! Darbietilpīgi– jā, sirsnīgi iesakām ņemt talkā blenderi. Laikietilpīgi? Jā! Tiesa, nav pie katla visu laiku jāstāv, var paralēli vēl ko iekonservēt vai savārīt. Dārgi? Samērā, ja to procesu veic ar elektriskās plīts palīdzību.
Pagatavošana
900 min
1. Tomātiem izņem ar karotīti sēkliņas un izgriež kātiņa vietu.
2. Paprikai un čili piparam nogriež kātiņu un attīra no sēklām.
Foto: Kristīne Vilīte
3. Ķiplokus un sīpolu nomizo.
4. Tomātus, papriku, čili, sīpolus un ķiplokus liek virtuves kombainā, blenderkrūzē vai ņem talkā blenderi, lai visu pārvērstu smūtija biezuma masā.
5. Visu masu lej katlā, uzvāra un noputo, pievieno sāli, cukuru un garšvielas, vāra apmēram stundu, tad ļauj nedaudz atpūsties un atdzesēties. Tad visu masu sablendē.
6. Uzvāra atkārtoti, noputo, tad samazina karstumu. Ja gatavo uz malkas krāsns, tad katlu novirza tajā stūrī, kur silda vismazāk un atļauj reducēties vairākas stundas. Vismaz piecas stundas, bet ideālā variantā 10 stundas. Mērci var gatavot arī divas dienas, piecas stundas vienā, piecas otrā dienā.
7. Kad mērce reducējusies, un no 4 litrus lielais katls ir pilns līdz pusei, lej mērci pudelēs, pārlej ar rapšu eļļas kārtiņu un liek pasterizēties 10 minūtes.
8. Mērces pudeles aizvāko un uzglabā vēsumā. Mērci drīkst uzglabāt arī saldētavā.

Lai pacietība un gardas maltītes!
Foto: Kristīne Vilīte
Uz augšu