Kūka "Dievišķā"

2024. gada 19. aprīlis
Foto: Aiga Bitmane
Šī kūka ar savām kraukšķīgajām un riekstainajām kārtām, krēma mākoņiem un bagātīgo ogu piedeva ir kā radīta, lai svinētu dzīvi. Konditores Aigas mājās šī ir viena no iecienītākajām kūkām, varbūt tā tāda kļūs arī tavās mājās.

Aiga Bitmane ir konditore ar stāžu un nopelniem. Viņas kūkas tika un tiek slavētas pārnovadiem. Un kā nu ne – viņa ir slavenā Mārtiņa Rītiņa restorāna pirmā konditore. Aiga saimnieko Vānes pagastā un jau vairākus gadus darbojas savā radošajā mājā “Smilgāji” rīko meistarklases, kur dalās savā pieredzē un receptēs. Aiga iedrošina kūku cepējus nenobīties, bet precīzi ievērot recepti un gatavošanu, jo konditorejā svarīgs ir katrs grams.

Aiga: “Šīs foršās retās reizes, kad jāizcep kāda garda kūka! Šī ir mūsmāju iecienītā – "Dievišķā"! Ar kraukšķīgām mākoņu maliņām, krēmsiera krēmu un šoreiz ar avenēm! Oriģinālajā receptē iet svaigās jāņogas, kas uzkožot patīkami paukšķ, dot vajadzīgo skābuma balansu.”
Pagatavošana
90 min
1. Gatavo kārtas: Olas baltumu atdala no dzeltenuma.
2. Mikserī puto mīkstu sviestu ar 200g cukuru, pievieno olu dzeltenumus līdz masa saputojas gaiša un mīksta. Cepamo pulveri iemaisa miltos un pievieno sviesta mīklai. Samaisa līdz izveidojas viendabīga masa.
3. Cepamo papīru sadala 5 vienādās lapās un uz katras uzzīmē apli, apvelkot šķīvi vai formas riņķi, lai visām kārtām būtu vienāds diametrs.
4. Sadala mīklu 5 daļās liekot apļa vidū. Ielej krūzītē ūdeni, kur pamērcējot karoti izsmērē mīklu vienādā plānā kārtiņā uzzīmētajā aplī.
5. Saputo olas baltumus stingrās putās. Olu baltumu vienādās daļās uzsmērē uz mīklas apļiem, katru apli pārber ar sasmalcinātiem Indijas riekstiem, kanēli un pāri palikušo cukuru (100 g).
6. Katru kārtu cep 200 grādu temperatūrā līdz gaiši brūnas. Apmēram 10 - 15 minūtes. Gatavās ripas atdzesē un ķeras pie krēma gatavošanas.
7. Gatavo krēmu: Saldo krējumu ar cukuru un vaniļu puto līdz stingrām putām. Pievieno krēmsieru un saputo līdz izveidojas viendabīga, krēmīga masa.
8. Kūkas kārtas pārsmērē ar krēmu, nenosmērējot līdz pašai malai, pārber svaigās ogas un liek nākošo kārtu. Kad kūka salikta augšējā kārtā krēmu liek viducī un atstāj platāku nenosmērētas kūkas malu, lai var redzēt mīklas mākoņaino reljefu.
9. Kūkas maliņas viegli nopūderē un dekorē ar ogām, pēc izvēles.
Foto: Aiga Bitmane
10. Kā saka Aiga: “Lai gardi top!”
Foto: Aiga Bitmane
Uz augšu