Sākums > Receptes > Pamatēdieni

"Zutiņu" dižais kartupeļu kuģelis ar gaļu, sieru un sēnēm

2023. gada 22. septembris
Foto: Privātais arhīvs
"Šis senais prasmīgo saimnieču sacepums ir īsts strīdus avots, jo to par savu `seno tradicionālo ēdienu` dēvējam gan mēs, latvieši, gan arī mūsu brāļi lietuvieši. Lai nu kā, tas ir lielisks veids, kā sātīgi un taupīgi pabarot visu saimi. Tā kā šobrīd ir ne tikai kartupeļu laiks, bet arī sēņu laiks, tad mūsu kuģeļa cepurē rotājas žāvēta gaļa, sīpoli un apšukungi. Un pa virsu siers, lai bērniem prieks! Gardi. Ai gardi. Garšīgas idejas tām mūsu senajām saimniecēm bija," teic "Zutiņu" saimniece Rūta Beirote, iesakot pārbaudītu recepti.
Pagatavošana
120 min
1. Kartupeļus nomizo, uz smalkās rīves sarīvē un nospiež sulu. Masai pievieno nostājušos stērķeli un sāli un liek ietaukotā pannā.
2. Pa virsu uzliek smalki grieztu žāvētu gaļu, kas sacepta ar sakapātām sēnēm un sīpoliem, kam pievieno sāli un piparus pēc garšas. Savulaik Latgales pusē žāvētas gaļas vietā lika škvarkas, bet Leišpusē ir ēsts arī ar maltu gaļu. Ja gaļa bija treknāka, tai pa virsu uzlika vēl vienu kartupeļu kārtu, lai tauki neiztek. Ja gaļas bija mazāk, lika vairāk sīpolu un to visu iejauca vienmērīgi kartupeļu masā. Svaigajiem kartupeļiem bieži pierīvēja klāt arī vakardienas vārītos. Tā gan ēdiens negāja zudībā, gan kuģelis veidojās mīkstāks. Viltību te daudz.
3. Nu tad šito visu cep cepeškrāsnī, līdz gatavs un garoziņa zeltaina - 45-55 minūtes. Mēs šoreiz vēl gaļas un sēņu kārtu pirms cepšanas dāsni pārbērām ar rīvētu sieru.
4. Pirms pasniegšanas nedaudz atdzesē, griež šķēlēs, ēd ar skābo krējumu.

Labu apetīti!
Foto: Privātais arhīvs
Uz augšu