Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Sākums > Receptes > Konservējumi

Latgales salāti pēc vecmāmiņas receptes

Foto: Madara
Recepte no pūra - tā gatavoja vecmāmiņa, gatavo mamma un nu arī es.

Konkrētajā receptē gatavoju 5 litrus gurķu, ievērojot zemāk redzamās proporcijas, kas paredzētas 1 litram. Un, jā, es izmantoju etiķa esenci. Un, nē, nepirku "zem galda" tirgū. Kad vēl legāli varēja iegādāties, ģimenē tika iepirkts krietni un vēl pa kādai pudelītei krājumos palicis.

Ar marinādes stiprumu viss vienkārši, pirms karsēšanas gurķi jānogaršo - ja šķiet par skābu, liekam cukuru, ja par saldu, piešaujam etiķi vai sāli. Man bija kaut kāds jocīgais cukurs, kurš nav salds, tāpēc cukuru piebēru vēl.

Maza nianse - kopā tam visam garšo mazliet intensīvāk nekā gribētos, jo pēc karsēšanas un nostāvēšanās burkā, garša paliks maigāka.
Pagatavošana
720 min
1. Gurķus nomizo, sagriež ne pārāk plānās ripiņās.
Foto: Madara
2. Nomizotus sīpolus sagriež sev tīkamos gabalos, sasmalcina dilles, pievieno gurķiem un visu samaisa.
3. Tad papildina ar etiķa esenci vai etiķi (7 ēd.k etiķa = 1 ēd.k. esences), sāli, cukuru un visu ļoti kārtīgi samaisa.
Foto: Madara
4. Atstāj gurķus istabas temperatūrā uz vairākām stundām suloties. Es no rīta sagriezu un sajaucu, vakarā karsēju.
5. Kad gurķi kārtīgi sasulojuši, tālāk seko divas izvēles iespējas: karsēt gurķus un karstus pildīt tīrās burkās vai likt burkās un pasterizēt.
Foto: Madara
6. Tā kā man bija ļoti dažāda izmēra burciņas, izvēlējos karsēt pašus gurķus. Tāpēc pārliku katlā un uz mazas liesmas sildīju, līdz visa masa karsta, bet nav uzvārījusies. To var pamanīt, jo gurķis nomaina krāsu un pa virsu sāk tādi mazi burbulīši parādīties.
Foto: Madara
7. Tad karsto masu aši pilda burkās, skrūvē ciet.

SVARĪGI - pieskati, lai burkā nav tikai gurķi, bet ari pietiekami daudz marinādes!
8. Met burciņas vēkšpēdus un sasedz, atstāj zem deķa, līdz atdziest.

Šīs gurķu šķēlītes no krājumiem allaž pazūd pirmās.

Lai labi garšo!
Foto: Madara
Uz augšu