Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Karaliskā paelja 10 ēdājiem

2023. gada 17. februāris
Foto: Privātais arhīvs
Sastāvdaļas paredzētas 10 ēdājiem un 46 cm diametra paeljas pannai.
Pagatavošana
120 min
1. Kalmāram noloba “miziņu”, gaļu, sagriež kvadrātos. Ganeles noloba.
2. Izvāra buljonu no jūras asara, pievienojot arī nolobīto garneļu čaulas, noputo, nokāš, atdala jūras asara gaļu, atliek malā.
3. Gatavo “sofrito” - paeljas pamatu. Pannā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus, papriku, un ķiplokus. Beigās pievieno garneles, kalmārus un cep vēl minūti, tad pievieno tomātus, rīvētu citrona miziņu, kūpinātās paprikas pulveri, sāli, cukuru, vīnu un karsē, līdz masa sāk burbuļot.
4. Vienmērīgi ieber rīsus, pievieno kurkumu vai iepriekš ar nelielu verdoša ūdens vai buljona dauduzmu pārietu safrānu (ja grib šķiesties ar naudu). Pielej buljonu. Atceries, ka buljonam pēc tilpumā ir jābūt aptuveno 2x vairāk nekā rīsiem: sākumā pannā virs rīsiem šķidrumam ir jābūt krietna pirksta biezumā! Kopš šī brīža paelju maisīt nedrīkst, jo pretējā gadījumā rīsi salips!
5. Kad paelja ir teju gatava, to dekorē ar garnelēm, mīdijām, citrona šķēlēm, paprikas sloksnītēm. Samazina liesmas intensitāti, ja gatavo uz grila, uzliek vāku, un turpina sutināt uz ļoooooti mazas uguns. Ja gatavo uz grila, tad pazemina ogļu augustumu uz miminālo.
6. Kad rīsi ir gatavi – pēc aptuvemi 20-25 minūtēm, liek paelju galdā ar visu pannu, pārkaisa ar kapātiem zaļumiem, priecājas par krāšņo skatu un ēd nost! Jāņem vērā, ka pie pannas apakšas "pierautā" rīsu kārtiņa jeb "socarrat", tiek uzskatīta par vienu no garšīgākajām šī ēdiena ēdiena sastāvdaļām, bet tādēļ meistarības jautājums ir rīsus pārlieku nepiededzināt.
Foto: Privātais arhīvs
Uz augšu