Vecais jaunais biskvīts

2022. gada 30. marts
Foto: Janas kūkas
Esmu sev atklājusi kādu lielisku biskvīta recepti un nevaru ar to nepadalīties. Kas tad šajā receptē ir tik īpašs? Īpaši ir divi gatavošanas soļi - olu putošana kopā ar cieti un miltu iemaisīšana ar mikseri, nevis lāpstiņu. Vai maisot ar mikseri biskvīts nesakritīs? Manuprāt, nedaudz mazinās tā apjoms, bet tā kā man labāk patīk mazāk uzpūsta biskvīta struktūra, tad šī recepte ir tieši manā gaumē. Turklāt, biskvīts ir mitrāks un stabilāks kūkas būvēšanas procesā.
Pagatavošana
70 min
1. Biskvīta pagatavošana ir salīdzinoši vienkāršāka kā citu biskvītu pagatavošana, vien jāatceras daži noteikumi.
1. Olām noteikti jābūt paturētām istabas temperatūrā (aptuveni 1-2 stundas).
2. Olas ļoti labi jāsaputo (attēlā būs redzama konsistence).
Olu putošanai es izmantoju stacionāro mikseri. Ar rokas mikseri neesmu gatavojusi, bet process būs garāks.

Biskvītam netiek pievienots cepamais pulveris!
2. Receptē tiek izmantotas neatdalītas olas (t.i., dzeltenumi no baltumiem 😄). Attēlā redzamās trīs sastāvdaļas - olas, cukurs un ciete ir tie komponenti, kuri kopā putojoties un "savstarpēji sadarbojoties", izveidos lielisku platformu stabilam un superīgam biskvītam.
Foto: Janas kūkas
3. Traukā liek olu dzeltenumus un baltumus (olas ir paturētas istabas temperatūrā) un, pagriežot mikseri uz maziem apgriezieniem, ļauj tām izmaisīties.
Mikserim darbojoties, pieber cieti, cukuru, sāli, vaniļas cukuru un, pagriežot mikseri uz lielākiem apgriezieniem, puto tik ilgi, līdz masa veido noturīgu reljefu - tātad, paceļot miksera slotiņu, masa neizplūst vismaz 3 sekundes, bet veido lentīti (attēlā).

Vēršu uzmanību, ka iesākumā kukurūzas ciete olu masā veido baltas, neizmaisījušās daļiņas, bet vēlāk tās visas izmaisīsies. Putošanas process ilgst aptuveni 10-15 minūtes.
Foto: Janas kūkas
4. Kad olu masa saputota līdz vajadzīgajai konsistencei, pagriež mikseri uz minimālas jaudas apgriezieniem un, mikserim darbojoties, pa ēdamkarotei pievieno izsijātus miltus. Patiesībā, šādā veidā masa ļoti labi samaisās un arī nesaplok, kā varētu sākumā domāt. Miltus maisa tikai tik ilgi, līdz milti iemaisījušies un masa kļūst viendabīga. Pirms likšanas veidnē, masu pāris reizes izmaisa ar koka karoti vai silikona lāpstiņu.
Foto: Janas kūkas
5. Gatavo biskvīta masu liek veidnē, kurā ieklāts cepampapīrs. Veidnes diametrs šajā gadījumā bija 22 cm. Biskvītu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 175 grādu temperatūrā un cep orientējoši 30-40 minūtes. Cepšanas režīms - augša un apakša. Gatavību pārbauda, iedurot biskvītā kociņu - ja tas ir sauss, arī biskvīts ir gatavs.
Foto: Janas kūkas
6. Lūk, biskvīts ir gatavs un izkāpis no veidnes 😃. Redzams, ka masai veidnē pietrūkusi vieta, tāpēc šim biskvīta daudzumam var izmantot lielāku vai arī augstāku veidni. Man bija vajadzīgas 4 biskvīta kārtas, tāpēc apzināti izmantoju šāda diametra veidni.
Foto: Janas kūkas
7. No krāsns izņemto biskvītu pusstundu patur veidnē un tad, uzmanīgi ar asu nazi atdalot no malām, atdzesē uz restīšu paliktņa. Kad biskvīts atdzisis, ietinu to pārtikas plēvē un lieku ledusskapī vai saldētavā. Ledusskapī to var turēt 2 dienas, bet saldētavā - 2 nedēļas.
Foto: Janas kūkas
8. Neskatoties uz to, ka olas tiek putotas, neatdalot baltumus no dzeltenumiem, milti iemaisīti ar mikseri un nav ne grama mākslīgo irdinātāju, tas ir labi pacēlies, padevīgs un gatavs izcilai kūkai.
Foto: Janas kūkas
Uz augšu