Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Karaliskais Šaha plovs

2021. gada 24. maijs
Foto: Publicitātes
"Šaha plova vēsture. Tas ir Azerbaidžānas virtuves lepnums Nosaukums radies no Austrumiem, kur augstāko valdnieku sauc par šahu. Šaha plova forma atgādina valdnieka vainagu - kroni. Šo ēdienu parasti gatavo svinīgiem svētkiem un tiek pasniegts visdārgākajiem un cienītākajiem viesiem. Cienastam ir ne tikai neparasts nosaukums, bet arī gatavošanas maniere ir citādāka nekā parastajam plovam," stāsta receptes un foto autore Laila Rudzone.
Pagatavošana
180 min
1. Noskalo rīsus vairākas reizes aukstā ūdenī.
2. Bļodā liek noskalotos rīsus un uzlej 60 grādus karstu ūdeni, tas ir svarīgi. Lai nav jāmēra ūdens temperatūra tas ir tā, ka pirkstu ielikt ūdenī var, bet ilgi noturēt nevar. Pie rīsiem pieber sāli 1-2 ēdamkarotes, lai lēnām iesūcas un garša uzlabojas. Rīsus notur 30 minūtes.
3. Karstā ūdens peldē ieliek sviesta trauciņu ,lai izkūst sviests. Klāt nav jāstāv un jāmaisa.
4. Notīra sīpolus un sasmalcina. Liek cepties sakarsētā pannā, cep olīveļļā. Uzkaisa nedaudz sāli un mazliet cukuru, cep zeltaini gardus. Nepārbrūnina. Izceptos sīpolus liek bļodā.
5. Tālāk cep gaļu sagrieztu kubiciņos gardi brūnu. Beigās uzkaisa sāli, melnos maltos piparus. Izcepto gaļu liek bļodā pie sīpoliem.
6. Turpina apcept salmiņos sagrieztus burkānus. Liek bļodā pie gaļas un sīpoliem.
7. Turpat bļodā pieber noskalotus žāvētos augļus, sasmalcinātu čili asumiņam un visu samaisa kopā, pagaršo, vai vēl sāli piebērt un garšvielas. Liek vēlreiz visu pannā un pasautē uz lēnas uguns zem vāka, ik pa reizei apmaisot, lai nepiedeg . Svarīgi ir gatavot šo pildījumu reizē ar vārītiem rīsiem, jo temperatūrai ir jābūt vienādai. Tāpēc pildījumu negatavo iepriekšējā dienā, lai viss ietu ātrāk. Ar mīlestību gatavots ēdiens un pacietībā ir panākuma atslēga.
8. Lielā 5 litru katlā kur vāras ūdens pieber uzbriedušos rīsus. Pieber sāli 1-2 ēdamkarotes, vāra 5-7 min. Ilgāk vārīt nevajag, jo rīsiem ir jābūt apmēram tikai 70% gataviem. Lielā ūdens daudzumā rīsi jāvāra, lai tie brīvi peld. Rīsus notecina uz sieta.
9. Ieslēdz karsēties cepeškrāsni uz 180 grādiem.
10. Ņem katlu vai kazānu, vai uguns izturīgo stikla trauku ar vāku.
Šoreiz izmantoju Zepter katlu (5*14 )
11. Lavašu sagriež platās strēmelēs tā, lai var ieklāt traukā un pāri karājas vēl maliņa, kas būs jāpārloka pāri pilnībā pāri rīsiem. Maza maliņa nederēs. Vēl izgriež divas apaļas ripas trauka lielumā. Ja ir kāds lavašs apaļas formas orģināls, to arī var izmantot.

Svarīgi ! Izsmērē trauku dāsni ar kausēto sviestu. Lavaša ripu nosmērē no abām pusēm ar sviestu un ieklāj trauka apakšā. Katru lavaša loksni smērē ar sviestu tikai vienu pusi kuru klāj iekšā traukā. Tā lavaša puse kas ir iekšpusē to nesmērē. Lavaša loksnēm izklāj visu trauku .
12. Ber rīsus traukā pirmo kārtu ar putu karoti, tā lai rīsi irdeni klājas. Nepiespiež! Ar karoti nedaudz uztecina spirālveidā kausēto sviestu. Var uzliet ar karoti nedaudz safrāna ūdens novilkumu.
13. Otro kārtu liek gaļas, žavēto augļu pildījumu - izlīdzina nepiespiežot.
14. Tad irdeni vēlreiz uzkaisa rīsus un uzpilina nedaudz kausēto sviestu.

Un atkal uzliek gaļas pildījumu
15. Kā pēdējo liek rīsa kārtu un viegli, mazliet iespiež veselu nomazgātu ķiploku, kam nogriezta cepurīte.
16. Katru loksni loka pāri rīsiem papildus vēlreiz virspuses smērējot ar sviestu. Lavaša ripu nosmērē no abām pusēm ar sviestu un uzliek virsū kā noslēgumu . Traukam uzliek vāku.
17. Liek cepties 180 grādos vienu stundu, un pēc tam vēl cepu 30 minūtes 200 grādos, lai apbrūninās lavašs. Cepšanas laiks būs ilgāks nekā 2 stundas, piemēram, ja būs cita veida gaļa izmantota plova pagatavošanai. Ir dažādas plītis, tāpēc pēc stundas jānoceļ vāks un jāpaskatās kā izskatās. Ja lavašs ir bāls, turpinām cept. Zem vāka lavašs būs gaišāks nekā trauka apakšā, tas arī ir jāņem vērā, lai nepiededzinātu.
18. Ceļa trauku laukā no cepeškrāsns. Noņem vāku, uzliek apgrieztā veidā lielu šķīvi un apgāž trauku ar plovu. Plovs izslīd uz šķīvja kā karaļa kronis.

Gardu baudīšanu!
Foto: Publicitātes
Uz augšu