Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Karijs ar gaļas bumbiņām un rīsiem

Foto: Publicitātes
Gaļas bumbiņas ir iecienītas daudzu valstu kultūrās. Papildinot tās ar fantastisku mērci, var doties aizraujošā garšu ceļojumā. Recepti piedāvā IKEA restorāna šefpavārs Oļegs Soročins.
Pagatavošana
45 min
1. Ja gaļas bumbiņas gatavo pats, ar to var arī sākt. Sviestā apcep sīpolu. Saspiež vai sarīvē kartupeļus, rīvmaizi samitrina nelielā ūdens daudzumā.
Sajauc kopā visas sastāvdaļas un bagātīgi papildina ar garšvielām.

2. Gaļas masu saveļ bumbiņās, novieto uz dēlīša, kas apkaisīs ar miltiem.
Tad uz lēnas uguns cep bumbiņas sviestā, līdz gatavas.

* Var izmantot arī IKEA saldētās dārzeņu vai gaļas bumbiņas.
3. Ķeras pie karija gatavošanas: sasmalcina sīpolu, ķiploku un čili. Apcep eļļā zeltainus. Pievieno kaffir laima lapas un saspiestu citronzāli.
4. Papildina ar garšvielām un 2-3 minūtes sautē uz vidējas liesmas.
5. Tad pievieno saldo krējumu un kokosrieksu pienu. Visu uz nelielas uguns vāra 10-15 minūtes. Beigās izņem ārā laima lapas un citronzāli.
6. Rīsi: Basmati rīsus 3-4 reizes noskalo, lai atbrīvotos no cietes un tie nesaliptu. Ber katliņā, pārlej ar ūdeni tā, lai tas ir aptuveni 2 cm virs rīsiem. Vāra uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes.
7. Dārzeņiem: Vārītos kartupeļus un ķiršu tomātus pārgriež uz pusēm.
8. Ziedkāposta rozetes sagriež mazākos gabalos un 1 minūti blanšē vārošā ūdenī. Burkānu sagriež nelielos gabalos un blanšē 2-3 minūtes. Zaļajām pupiņām nogriež galus un blanšē 1 minūti.
Visus dārzeņus pēc blanšēšanas jāatdzesē ledainā ūdenī - saglabāsies krāsa un tiks pārtraukts gatavošanās process.
9. Karstajā karija mērcē liek pagatavotos dārzeņus un pagatavotās gaļas bumbiņas vai citu alternatīvu. Visu kopā karsē 4-5 minūtes, lai dārzeņi uzsilst un uzsūc mērci.
10. Beigās visu pārslaka ar citrona (vai laima) sulu, samaisa un pārkaisa ar rupji sasmalcinātu koriandru.
11. Bļodiņās liek rīsus un bagātīgi pārlej ar mērci.

Labu apetīti!
Foto: Receptes.lv
Uz augšu