Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Karijs ar gaļas bumbiņām un rīsiem

FOTO: Publicitātes

Gaļas bumbiņas ir iecienītas daudzu valstu kultūrās. Papildinot tās ar fantastisku mērci, var doties aizraujošā garšu ceļojumā. Recepti piedāvā IKEA restorāna šefpavārs Oļegs Soročins.
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Sastāvdaļas

4
porcijas
  • 32 gaļas bumbiņas
  • 8 jaunie kartupeļi
  • 4 ziedkāposta rozetītes
  • 1 burkāns
  • 8 ķiršu tomāti
  • 20-25 zaļās pupiņas
  • Svaigs koriandrs
  • Citrona sula
  • 350 g basmati rīsi
  • Zviedru gaļas bumbiņām (30-40 gab.):
  • 250 g malta liellopa gaļa
  • 250 g malta cūkgaļa
  • 1 ola
  • 250-300 ml piena
  • 2.5 ēd. k. sīpols (sasmalcināts)
  • 50 ml rīvmaizes
  • 2 vārīti kartupeļi
  • 4-5 ēd. k. sviesta
  • Sāls
  • Baltie pipari
  • Karijam:
  • 1 šalote
  • 2 ķiploki
  • 50 g ingvera
  • 1/4 čili
  • 2 kaffir laima lapas
  • 30 ml augu eļļa
  • 1 citronzāle
  • 1 ēd. k. karija
  • 1 tējk. kurkumas
  • 1/2 tējk. koriandra pulvera
  • 200 ml kokosriekstu piena
  • 200 ml saldā krējuma
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pagatavošana

45 min.
  1. Ja gaļas bumbiņas gatavo pats, ar to var arī sākt. Sviestā apcep sīpolu. Saspiež vai sarīvē kartupeļus, rīvmaizi samitrina nelielā ūdens daudzumā.
    Sajauc kopā visas sastāvdaļas un bagātīgi papildina ar garšvielām.

  2. Gaļas masu saveļ bumbiņās, novieto uz dēlīša, kas apkaisīs ar miltiem.
    Tad uz lēnas uguns cep bumbiņas sviestā, līdz gatavas.

    * Var izmantot arī IKEA saldētās dārzeņu vai gaļas bumbiņas.
  3. Ķeras pie karija gatavošanas: sasmalcina sīpolu, ķiploku un čili. Apcep eļļā zeltainus. Pievieno kaffir laima lapas un saspiestu citronzāli.
  4. Papildina ar garšvielām un 2-3 minūtes sautē uz vidējas liesmas.
  5. Tad pievieno saldo krējumu un kokosrieksu pienu. Visu uz nelielas uguns vāra 10-15 minūtes. Beigās izņem ārā laima lapas un citronzāli.
  6. Rīsi: Basmati rīsus 3-4 reizes noskalo, lai atbrīvotos no cietes un tie nesaliptu. Ber katliņā, pārlej ar ūdeni tā, lai tas ir aptuveni 2 cm virs rīsiem. Vāra uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes.
  7. Dārzeņiem: Vārītos kartupeļus un ķiršu tomātus pārgriež uz pusēm.
  8. Ziedkāposta rozetes sagriež mazākos gabalos un 1 minūti blanšē vārošā ūdenī. Burkānu sagriež nelielos gabalos un blanšē 2-3 minūtes. Zaļajām pupiņām nogriež galus un blanšē 1 minūti.
    Visus dārzeņus pēc blanšēšanas jāatdzesē ledainā ūdenī - saglabāsies krāsa un tiks pārtraukts gatavošanās process.
  9. Karstajā karija mērcē liek pagatavotos dārzeņus un pagatavotās gaļas bumbiņas vai citu alternatīvu. Visu kopā karsē 4-5 minūtes, lai dārzeņi uzsilst un uzsūc mērci.
  10. Beigās visu pārslaka ar citrona (vai laima) sulu, samaisa un pārkaisa ar rupji sasmalcinātu koriandru.
  11. Bļodiņās liek rīsus un bagātīgi pārlej ar mērci.

    Labu apetīti!
    Bļodiņās liek rīsus un bagātīgi pārlej ar mērci.

Labu ape...

    FOTO: Grāpītis, Receptes.lv šefpavārs

Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs
Receptes.lv Iesaka
Dienas recepte
Krabju salāti ar puķkāpostu, kukurūzu un svaigu gurķi

Krabju salāti ar puķkāpostu, kukurūzu un svaigu gurķi

Pamatēdieni

Skatīt vairāk
Lasītākais šonedēļ

Jaunākās receptes

Skatīt vairāk

Recepšu kolekcijas

Visas kolekcijas