Sīpolzupa

2021. gada 15. aprīlis
Foto: Publicitātes
Beidzot saņēmos pagatavot tieši pats. Esmu sīpolzupu ēdis kādas trīs reizes, bet pilnīgi nebaudāmas. Nezinu, vai nemāk, vai negrib, vai vīnu domāto zupai izdzēruši. Lasīju, pētīju skatījos daudzus video un nonācu pie secinājuma, ka katrā vietā gatavo savādāk. Tad no iegūtās informācijas veidoju savu.
Receptes un foto autors: Uldis Grīnbergs
Pagatavošana
75 min
1. Nomizo sīpolus un griež diezgan palielos kubiņos un daudz. Sagrieztā veidā man sanāca 800 g.
Foto: Publicitātes
2. Katliņā liek 100 g sviesta, ieber sagrieztos sīpolus un sāk uz vidējas liesmas sautēt. No sīpoliem vajadzētu rasties šķidrumam, bet, ja nerodas, var droši pieliet nedaudz ūdens. Tikko sāk atkal cepties, atkal pielej nedaudz ūdens. Mums jādabū beigās tādi pavisam zeltaini. Tas viss aizņem kādas 30- 40 minūtes. Aizmirsu pieteikt - jāmaisa ļoti bieži, gandrīz nepārtraukti.
3. Beigās pārlejam baltvīnu, kādi 150 g, tā, lai būtu gandrīz apsegti sīpoli. Man bija Sauvignon blanc sausais baltvīns.
Vīns jānosautē viss nost. Kāpēc lejam vīnu? Sīpolos ir ļoti daudz cukura un vīna skābums vajadzīgs garšas balansam. Ja kādam ir pretenzijas pret vīnu, var piespiest citronu.
4. Gala rezultātā sīpoli no pus katla saplaks līdz 1 cm katla dibenā. Tagad atliek pieliet nedaudz laba vistas buljona. Apmēram kāda glāze. Zupai jābūt ļoti biezai, tumīgai, bet sīpolu gabaliņiem neizputējušiem.
5. Salej trauciņos pārkaisa vidū sieru un liek cepeškrāsnī lai apbrūninās. Pasniedz ar siermaizītēm.

Labu apetīti!
Foto: Publicitātes
Uz augšu