Sākums > Receptes > Zupas

Ceptu tomātu biezzupa

2020. gada 19. augusts
Foto: Madara Stankeviča
Tomātu sezonas hits - aromātiska zupa, kas garšo lieliski kā karsta, tā auksta. Ar gaļu vai bez, tā nu katra paša izvēle, jo garšas un sātīguma pietiks arī tad, ja izvēlēsies veģetāro versiju.
Pagatavošana
60 min
1. Darbiņu sāk ar tomātiem. Tos sagriež daiviņās un kārto uz cepamās plāts.
2. Pievieno nomizotu un rupjos gabalos sagrieztu sīpolu, veselas ķiploka daiviņas.
3. Pārslaka ar eļļu (es izmantoju eļļu kurā baziliks), pārber ar sāli, pipariem, cukuru un persilādi (viss pēc sajūtām).
Foto: Madara Stankeviča
4. Liek sakarsētā krāsnī un 200 grādos cep, līdz tomāti sāk jukt ārā. Ja tomāti no dārza un ļoti gatavi, tas aizņem aptuveni 10 minūtes.
5. Kamēr tomāti sildās, notīra un sarīvē burkānus, liek uz pannas cepties.
Foto: Madara Stankeviča
6. Notīra un sagriež plānās šķēlītēs selerijas kātus (virtuves kombaini lielisks palīgs, kas procesu padara ātrāku). Pievieno burkāniem. Visu kopā cep, līdz selerija kļūst nedaudz mīkstāka, bet viss joprojām ir viegli kraukšķīgs.
Foto: Madara Stankeviča
7. Pa to laiku tomāti noteikti ir jau gatavi. Tos ņem ārā no krāsns. Ja miziņas biezas un cietas, tās izķeksē no pannas, bet, ja labs blenderis, visu saturu liek katliņā un rūpīgi sablendē, līdz masa viendabīga. Jā, jā arī sīpols un ķiplociņš iet līdzi.
Foto: Madara Stankeviča
8. Kad dārzeņi pannā apcepti, tos liek tomātu masā un ļauj garšām savienoties.
9. Pievieno arī konservētās pupiņas.
10. Pēdējais elements - ļoti smalkos gabaliņos apcep kūpinātu gaļu - tā, lai visu māju pārņem aromāts un liek iekša zupā.
11. Zupu pagaršo, ja nepieciešams papildina ar sāli un cukuru (cukurs nepieciešams, lai veidotu garšu balansu, ja tomāti skābeni). Liek uz uguns un uzvāra, bet tiešām tā - sagaida vienu burbuli un viss.
Tad iemet dažas bazilika lapiņas, vāku virsū un atstāj 20 minūtes atpūsties.
Foto: Madara Stankeviča
12. Lej zupas bļodā, un pasniedz ar fetu. Sieru gan var izmantot arī parasto Holandes vai Krievijas, bet tad zupai jābūt labi karstai, lai tas staipītos. Arī baltmaizes grauzdiņi šeit iederas.
Foto: Madara Stankeviča
Uz augšu