Ābolu galete

2019. gada 4. novembris
Sviesta pamatne, kraukšķīga garoziņa sānos, kanēļa-ābolu pildījums ar grauzdētām mandelēm un karameli – ideāla kombinācija. Un, ja vēl pievieno vaniļas saldējumu? Tev tas ir jāpagatavo un jānogaršo!
Apmaksāta publikācija
Pagatavošana
105 min
1. Vispirms pagatavo kūkas pamatni. Miltus, cukuru un sāli ieber bļodā un samaisa. Pievieno kubiņos sagrieztu aukstu sviestu, lai iegūtu drupačiņas, kas vizuāli atgādina maizes drupačas. Tāpat var mīcīt ar pirkstiem, tikai tas jādara ātri, lai sviests no roku siltuma nesāktu kust.
2. Pielej aukstu (pēc iespējas aukstāku) ūdeni un strauji iemīca mīklu. Ūdeni varbūt vajadzēs nedaudz mazāk – to lej tikai tik, lai masa kļūtu vienmērīga.
3. Mīklu saveļ bumbiņā, ietin pārtikas plēvītē un ievieto uz stundu ledusskapī.
4. Pildījumam sagriež šķēlītēs ābolus. Samaisa cukuru, kanēli, muskusu, citronu sulu, miltus. Pievieno ābolus un samaisa.
5. Vāra karameli. Katlā ieber cukuru, šķipsniņu sāls, pielej karstu ūdeni. Novieto uz mērenas uguns un maisa ar karoti vai slotiņu, līdz cukurs izkusīs. Kad ūdens būs uzvārījies, pārtrauc maisīšanu un nedaudz palielina uguni. Ļauj sīrupam vārīties, līdz tas sāks mainīt krāsu uz dzeltenīgu. Lai karamelizētos vienmērīgi, var katlu nedaudz pagrozīt, viegli pasver uz vienu un otru pusi (svarīgi vairs nemaisīt ar karoti).
6. Kad cukura sīrups iegūs skaistu dzintara nokrāsu, pievieno sviestu. Uzmanīgi, cukura sīrups ir ļoti karsts un var tašķīties! 7. Ātri samaisa un tad, maisot, lēni, nelielā strūkliņā pielej saldo krējumu. Maisa, karsējot uz nelielas uguns līdz viss iegūs vienmērīgu masu (tas ilgst neilgi, 1-2 minūtes).
7. Atsaldēto mīklu izrullē kā apļu pankūku. Mīkla nav ērta rullēšanai, tādēļ necentieties to padarīt plānu, vislabāk līdz 1 cm biezumam.
8. Mīklu pārceļ uz cepšanas plāti, kas izklāta ar cepšanas papīru. Uz mīklas aplītī izkārto ābolu šķēlītes. Mīklas sānus uzloka nedaudz uz augšu un iekšpusi.
9. Bļodiņā viegli sakuļ olu ar tējkaroti piena (ļoti viegli, tikai tik, lai olas dzeltenums sajauktos ar olas baltumu) un ar šo maisījumu ieziež mīklas sānus.
10. Ābolu pildījumu aplej ar karameli (aptuveni ar pusi no vis daudzuma) un apber ar smalcinātiem riekstiem.
11. Cep līdz 190 C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30-35 minūtes, līdz kūkas maliņas kļūs zeltaini brūnas
12. Izceptajai kūkai pārlej pāri atlikušo karameli.
Izrotā ar riekstiem.

Vēl lieliskākai garšai varat pasniegt kopā ar vaniļas saldējumu!

Lai labi garšo!
Foto: FRANKE
Uz augšu