Sākums > Receptes > Brokastis

Cja - Mongoļu tēja, kas silda un baro

2019. gada 1. oktobris
Foto: Ģirts
Mongoļu tēja pēc konsistences vairāk atgādina zupu, tajā pievieno pat miltus, kumisu un arī putraimus. Bet šī tēja ir tik uzmundrinoša un barojoša, ka no rīta to padzerot var darboties visu dienu. Tā ir veselīga, uzmundrinoša, barojoša un aukstā laikā ļauj sasildīties. Parasti šo tēju gatavo katlā uz ugunskura.

Šo tēju man deva 2009. gadā, kad Mongolijā decembrī bija -41C. Es jutos sasildīts, paēdis un možs visu dienu.

Aizvietoju receptē tradicionālo stepes tēju ar melno, jo pie mums, Latvijā, mongoļu tēju dabūt nevar. Mongolijā stepēs visi zaļumi ir lietojamas kā tēja.

P.S. Tibetā ir līdzīga tēja, tikai to gatavo ar jaka pienu un taukiem.
Pagatavošana
45 min
1. Tēju saberž, aplej ar aukstu ūdeni un karsē līdz virums uzvārās.
2. Uguni samazina un karsē vēl 15 - 20 minūtes.
3. Novāc uzpeldējušos biezumus, pielej uzsildītu saldo krējumu un pakarsē vēl 5 - 10 minūtes.
4. Pievieno sāli, sviestu, piparus un ļauj pastāvēt 10 - 15 minūtes apsegtu ar vāku.
5. Pasniedz siltu no rīta pēc mošanās.
Uz augšu