Alus un šokolādes kūka

2019. gada 12. marts
Foto: Janas kūkas
Kūkas garša bija bagātīga - alus piešķīra pilnīgu garšas buķeti, krēms papildināja šokolādes noti un kūka garšoja ne tikai stiprajam dzimumam, bet arī dāmām.
Pagatavošana
120 min
1. Katliņā silda alu un sviestu līdz tas izkusis. Masai pievieno kakao, cukuru un kārtīgi izmaisa. Masu nedaudz atdzesē.
Foto: Janas kūkas
2. Tikmēr puto olas ar krējumu un vaniļas cukuru.
Foto: Janas kūkas
3. Padzisušo kakao masu un olu masu savieno.
Foto: Janas kūkas
4. Traukā izsijā miltus ar sodu un pievieno iegūtajai masai. Mīklu ar mikseri kārtīgi izmaisa.
Foto: Janas kūkas
5. Masu lej iepriekš sagatavotā veidnē, kura izklāta ar cepampapīru un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 50 minūtes.
Foto: Janas kūkas
6. Gatavu biskvītu atdzesē. Biskvīta virsma pacēlās ar uzkalniņu un par daudz apbrūnēja, tāpēc īpaši to nedemonstrēju. Labākam rezultātam veidnes malas vajadzētu aptīt ar folliju - biskvīts cepsies vienmērīgāk.
Foto: Janas kūkas
7. Biskvītu pārgriezu uz pusi, taču to varētu griezt arī trijās kārtās.
Foto: Janas kūkas
8. Apbrūnējušo uzkalnu nogriezu, nederīgo garozu atdevu sunim, bet derīgo - sadrupināju.
Foto: Janas kūkas
9. Lai biskvīts būtu sulīgāks, pagatavoju sīrupu no nedaudz ūdens, puses citrona sulas un pāris ēdamkarotēm brūnā cukura. Citrona garša labi kontrastēs ar šokolādes garšām.
Foto: Janas kūkas
10. Puto krēmsieru ar cukuru. Tam jābūt paturētam istabas temperatūrā. Citā traukā ieber kakao pulveri un pievieno nedaudz karsta ūdens. Masu izmaisa. Kakao maisījumu pievieno krēmsieram un masas savieno. Puto saldo krējumu un pievieno kakao masai. Visu labi samaisa.
Foto: Janas kūkas
11. Kā jau minēju, cepšanas gaitā izveidojušos uzkalnu biskvītam nogriezu. Virskārta bija vietām apbrūnējusi un uzkalns tortei veidotu nelīdzenu formu. Mīkstumu sadrupināju un no tā, liekot kopā kūku, izveidoju it kā vēl vienu kārtu.
Foto: Janas kūkas
12. Abas biskvīta plāksnes samitrināju ar sīrupu. Plāksni, kura būs virspusē kūkai, samitrināju no otras puses.
13. Kārtoju kūku secīgi - pirmā kārta biskvīts un virsū daļa no krēma. Tālāk - sadrupinātā biskvīta kārta, kurai arī pārklāj krēmu. Virsū liek otru veselo biskvīta ripu.
Foto: Janas kūkas
14. Šajā gadījumā manai kūkai starp kārtām izveidojās diezgan liela sprauga. Lai to vieglāk aizpildītu, pāris ēdamkarotes krēma samaisīju ar tikpat daudz sadrupinātā biskvīta.
Foto: Janas kūkas
15. Ar iegūto masu nosmērēju kūkas malas. Tagad kūka ir labi nošpaktelēta un krēmu tai pārklāt būs vieglāk.
Foto: Janas kūkas
16. Ar atlikušo krēmu pārklāj kūkas virsmu un malas.
Foto: Janas kūkas
17. Kūkas dekorēšanai ir dažādas iespējas - gan drupaču maliņas, gan šokolādes skaidiņas, gan pavisam vienkāršs akcents no šokolādes vai augļiem.
Foto: Janas kūkas
18. Nedaudz paeksperimentēju un kūkas virsmai pārlēju glazūru (neitrālā glazūra - cukura sīrups, smiltsērkšķu sula un želatīns).

Lai labi garšo!
Foto: Janas kūkas
Uz augšu