Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Burkānu kūka ar ābolu krēmu

2015. gada 31. augusts
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
180 min
1. Gatavo kūkas ripas. Auzu pārslas samaļ dzirnaviņās.
2. Burkānu sarīvē uz smalkās rīves. Rīvētam burkānam pievieno cukuru, eļļu un viegli sablenderē, lai nedaudz izdalās sula. Pievieno sāli, auzu pārslu miltus, cepamo pulveri un izmaisa. Pakāpeniski ber klāt kviešu miltus un maisa mīklu, kad mīkla jau grūti maisāma, sāk mīcīt ar rokām. Iemīca tik miltus līdz mīkla vairs nelīp pie virsmas. Bet nepārcenšas ar miltiem, jo mīklai nav jābūt sausai. Ieliek maisiņā un ļauj atpūsties.
3. Gatavo krēmu. Ābolus sagriež, izņem serdes. Liek katliņā kopā ar zemenēm un nedaudz cukura. Vāra zem vāka uz mazas uguns līdz āboli sāk šķīst.
4. Masu sablenderē un izlaiž caur sietiņu. Liek atpakaļ katlā un maisot ieber mannā. Uzvāra maisot, līdz mannā uzbriest. Nedaudz atdzesē un sāk putot. Šajā solī arī nogaršo cukura daudzumu, pēc vajadzības pievieno. Puto masu līdz tā kļūst gaisīga. Ja vēlas, tad pilnīgi atdzisušā krēmā ieputo sviestu, bet arī bez sviesta krēms ir ļoti labs. Krēmu liek ledusskapī līdz brīdim, kad izmanto.
5. Atgriežas pie mīklas. Mīklu sadala 4 daļās,jo gatavoju 24 cm diamtera ripas.
Foto: Nataša Rogova
6. Katru izrullē plānu, virsmu un mīklu viegli apkaisot ar miltiem, lai nelīp. Uzliek vajadzīgā diametra šķīvi un izgriež skaisti apaļu formu.
7. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ap 15-20 minūtēm līdz ripas nedaudz uzpūšas un paliek sausas. Atdzesē.
Foto: Nataša Rogova
8. Ņem vienu ripu, apsmērē ar krēmu, tad liek virsū nākamo ripu, tad atkal krēms un šādi visas 4 ripas apsmērē.
Foto: Nataša Rogova
9. Apsmērē kūkas sānus ar krēmu, apber ar grauzdētām mandeļu skaidiņām. Dekorēšana katra paša ziņā, es uzbēru šokolādes graudiņus un uzliku svaigas avenes. Bet tik pat labi iederēsies arī citas ogas un augļi.
Foto: Nataša Rogova
10. Kūku patur pāris stundas ledusskapī.
Foto: Nataša Rogova
11. Ar interesantu piesitienu ir kopējā garšas buķete. Lielisks savienojums-burkāni, auzu pārslas un āboli.
Foto: Nataša Rogova
12. Degustēja kā lieli tā mazi un visiem prasījās pēc papildporcijas.
Foto: Nataša Rogova
13. Protams, uzzinot šo neparasto recepti visi bija sajūsmā.
Foto: Nataša Rogova
14. Lai labi garšo!
Uz augšu