Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Tradicionālā medus kūka

2013. gada 31. decembris
Foto: Depositphotos.com
Kūkas forma atkarīga no vēlmēm un iespējām, Var cept apaļu, bet augstāku, taču, ja nav atbilstošo formu, cep kantainu, lielāku, veidojot mazāk kārtu.
Pagatavošana
120 min
1. Katliņā liek pienu, medu, cukuru un sāli. Uz mazas uguns silda, maisa, līdz cukurs ir izkusis.
2. Pievieno sviestu un maisot gaida, līdz izkūst.
3. Pievieno sodu un uz lielas uguns maisa aptuveni 5 minūtes, līdz veidojas brūnas krāsas masa, līdzīgi kā gotiņas masa, bet daudz tumšāka. Tā kā masa stipri paceļas, kad tiek pievienota soda, tad iesaku uz šo sastāvdaļu daudzumu ņemt lielu katliņu (es izmantoju 3 litrīgu).
4. No šī posma viss atkarīgs, cik brūna būs gatavā medus kūka, jo, vēlāk liekot klāt miltus, masa paliek gaišāka. Tādēļ ļoti svarīgi šajā brīdī nogaidīt, lai masa paliek ļoti tumša.
5. Tad noņem no uguns un maisa, līdz nedaudz atdziest. Kad masa ir atdzisusi, iemaisa pa vienai olai. Iesit olu un intensīvi maisa līdz viendabīgai masai, un tā visas trīs.
6. Kad olas iemaisītas, masa kļūst vēl tumšāka. Tālāk seko milti. Sākumā es iemaisu rudzu miltus, tad kviešu miltus tik daudz, lai mīkla ir maisāma ar karoti, bet jau stipri bieza.
7. Apsedz trauku ar pārtikas plēvi un ļauj pusgatavai mīklai atdzist. Šādi milti uzbriest un vēlāk mazāk būs nepieciešami milti, bet taiā pašā laikā iegūsim viegli mīcāmu, elastīgu, staipīgu mīklu.
8. Kad pusgatavā mīkla ir atdzisusi zem plēves, maisa pa karotītei iekšā miltus. Beram pakāpeniski un mīca. Gatavā mīkla ir staipīga, tā nav stingra. Ietin pārtikas plēvē un atstāj uz 20 minūtēm.
9. Mīklu sadala 11 daļās, bet viss atkarīgs no diametra, kādā vēlamies gatavo torti. Es gatavoju 29 cm diametrā katru kārtu. Tā kā mīkla ir ļoti maiga, tad attiecīgi rullējot tā nedaudz var lipt, tādēļ es rullēju mīklu starp diviem cepamā papīra gabaliem.
10. Izrulllē mīkļu ļoti plānu tā, ka gandrīz cauri spīd. Izspiež ar formu un sadursta ar dakšiņu, lai nevienmērīgi nepiepūšās.
11. Cep iepriekš ap 200 grādiem uzsildītā cepeškrāsnī aptuveni 7 minūtes vai līdz ripa skaisti apbrūnē, apkalst.
12. Ņemot ārā no cepeškrāsns, gatavās ripas vēl ir mīkstas, bet, padziestot pāris sekundes, tās sacietē. Šādi izcep visas ripas, bet jāņem vērā, ka nākamās jau izcepas daudz ātrāk, jo cepeškrāsns sakarsusi vairāk. Vismaz manā gadījumā tā ir.
13. Gatavo pildījumu: skābo krējumu puto ar cukuru, iebiezināto pienu aptuveni 15 minūtes, līdz krēms kļūst gaisīgs, cukurs - izkusis un masa - palielinājusies apjomā.
14. Kad krējums kļuvis gaisīgs, ieputo putukrējuma stindzinātāju. Krēms sabiezē tieši tā pat kā saldais krējums - kļūst stingrs.
15. Sadala krēmu pa ripām, bet vienu ripu paņem nost, sablenderē drupačām. Kārtīgi apsmērē katru ripu ar krēmu, bet nedaudz atstāj sānu smērēšanai un dekorēšanai.
16. Uz šķīvja liek pārtikas plēvi tā, lai pēc tam kūkas malas var ar to apsegt. Šķīvī kārto apsmērētās ripas ar krēmu, nepiespiež, vienkārši kārto vienu uz otras;
17. Apsmērē sānu malas vēl ar krēmu un paceļ pārtikas plēvi, lai krēms nekur nemūk prom un labi samitrina kūku.
18. Liek aukstumā uz pāris stundām, līdz sabiezē, savelkas. Pēc tam noņem plēvi, apsmērē vēl ar krēmu, kur tas nepieciešams, lai nespīd cauri ripas, un apber ar drupačām, ko ieguvām, sablenderējot vienu ripu. Liek atkal ievilkties, tad dekorē un jau var pasniegt.
* Mīklas svars 1,3 kg. Kūkas diametrs 30 cm un svars ap 3,5kg.
* Parasti medus tortei jānostāvās vismaz 12 stundas, lai ievelkas krēms, bet šajā gadījumā, kad ripas bija loti plānas un miltu daudzums mīklā mazāks, tad attiecīgi process noritēja ātrāk - jau pēc 3 stundām tā bija tik mīksta un savilkusies.

Lai labi garšo!
Foto: Depositphotos.com
Uz augšu