Visīstākie kurzemnieku sklandrauši

Sklandrausis ir uzskatāms par Latvijas nacionālo ēdienu, jo tā gatavošanas un ēšanas tradīcijas iesniedzas senā pagātnē. Šī ir visīstākā kurzemnieku sklandraušu recepte.

Sastāvdaļas

  • Mīklai:
  • 350 g–400g ūdens
  • 1000 g rudzu miltu
  • 100 g kviešu miltu
  • 120 g margarīna vai sviesta
  • Sāls pēc garšas
  • Pildījumam:
  • Pamatsastāvdaļas
  • 1.2 –1,5 kg kartupeļu
  • 3.2 –3,5 kg burkānu
  • Pieļaujamās piedevas (pievieno pēc cepēja/-as ieskatiem)
  • 150 -180 g sviesta
  • 600 –800 g krējuma
  • 300 –500 g cukura
  • Olas
  • Sāls pēc garšas
  • Ķimenes vai kanēlis pēc garšas
  • Manna vai milti

Pagatavošana

120 min.
  1. Rudzu miltu pamatnes pagatavošana
  2. Miltus sajauc ar karstu ūdeni, kam iepriekš pievienots margarīns/sviests un sāls.
  3. Mīklai jābūt stingrai, labi veltnējamai. Gatavo mīklu izveltnē apmēram 2-3 mm biezumā, no tās izrullē, izspiež vai izgriež apaļas ripas. Mīklas ripu malas uzloka uz augšu un šādi sagatavotas ripas liek uz ieziestas plātnes. (ripas 8-14cm diametrā)
  4. Kartupeļu masas pagatavošana
  5. Novāra kartupeļus. Tos sarīvē viendabīgā masā un mīcot pievieno sāli (pēc garšas), krējumu, olas vai izkausētu sviestu pēc cepēja/-as ieskatiem. Kartupeļu masai var izmantot arī nevārītus rīvētus kartupeļus, kuriem nospiests liekais šķidrums.
  6. Burkānu masas pagatavošana.
  7. Novāra burkānus. Tos samaļ viendabīgā masā un mīcot pievieno cukuru, ja vēlas olas, krējumu, nedaudz miltus vai mannu pēc cepēja/-as ieskatiem. Burkānu masai var izmantot arī nevārītus rīvētus burkānus.
  8. Sklandraušu pildīšana un cepšana
  9. No rudzu miltiem izveidotajā formā klāj kartupeļu masu, tai pa virsu – burkānu masu.
  10. Pildījuma proporcijas veido kartupeļu un burkānu masa attiecībā 1:2 – 1:1.
  11. Sagatavoto sklandrausi (svaigu vai sasaldētu) cep krāsnī augstā (220 –250 °C) temperatūrā līdz mīklas pamatne kļuvusi sausa (15 - 30 minūtes).
  12. Gatavu sklandrausi pēc cepēja/-as ieskatiem var pārziest ar skāba krējuma, cukura, olas maisījumu vai vienkārši ar skābu krējumu un pārkaisīt ar cukuru.
  13. Piedevas - ķimenes un kanēli, lieto pēc cepēja/-as ieskatiem.
  14. Labu apetīti!
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Konditoreja un maize


Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu kolekcijas


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi