Sklandrausis ir uzskatāms par Latvijas nacionālo ēdienu, jo tā gatavošanas un ēšanas tradīcijas iesniedzas senā pagātnē. Šī ir visīstākā kurzemnieku sklandraušu recepte.
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Sastāvdaļas
Mīklai:
350g–400g ūdens
1000g rudzu miltu
100g kviešu miltu
120g margarīna vai sviesta
Sāls pēc garšas
Pildījumam:
Pamatsastāvdaļas
1.2–1,5 kg kartupeļu
3.2–3,5 kg burkānu
Pieļaujamās piedevas (pievieno pēc cepēja/-as ieskatiem)
150-180 g sviesta
600–800 g krējuma
300–500 g cukura
Ola
Sāls pēc garšas
Ķimenes vai kanēlis pēc garšas
Manna vai milti
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Pagatavošana
120 min.
Rudzu miltu pamatnes pagatavošana
Miltus sajauc ar karstu ūdeni, kam iepriekš pievienots margarīns/sviests un sāls.
Mīklai jābūt stingrai, labi veltnējamai. Gatavo mīklu izveltnē apmēram 2-3 mm biezumā, no tās izrullē, izspiež vai izgriež apaļas ripas. Mīklas ripu malas uzloka uz augšu un šādi sagatavotas ripas liek uz ieziestas plātnes. (ripas 8-14cm diametrā)
Kartupeļu masas pagatavošana
Novāra kartupeļus. Tos sarīvē viendabīgā masā un mīcot pievieno sāli (pēc garšas), krējumu, olas vai izkausētu sviestu pēc cepēja/-as ieskatiem. Kartupeļu masai var izmantot arī nevārītus rīvētus kartupeļus, kuriem nospiests liekais šķidrums.
Burkānu masas pagatavošana.
Novāra burkānus. Tos samaļ viendabīgā masā un mīcot pievieno cukuru, ja vēlas olas, krējumu, nedaudz miltus vai mannu pēc cepēja/-as ieskatiem. Burkānu masai var izmantot arī nevārītus rīvētus burkānus.
Sklandraušu pildīšana un cepšana
No rudzu miltiem izveidotajā formā klāj kartupeļu masu, tai pa virsu – burkānu masu.
Pildījuma proporcijas veido kartupeļu un burkānu masa attiecībā 1:2 – 1:1.
Sagatavoto sklandrausi (svaigu vai sasaldētu) cep krāsnī augstā (220 –250 °C) temperatūrā līdz mīklas pamatne kļuvusi sausa (15 - 30 minūtes).
Gatavu sklandrausi pēc cepēja/-as ieskatiem var pārziest ar skāba krējuma, cukura, olas maisījumu vai vienkārši ar skābu krējumu un pārkaisīt ar cukuru.
Piedevas - ķimenes un kanēli, lieto pēc cepēja/-as ieskatiem.