Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Konditoreja un maize Visīstākie kurzemnieku sklandrauši

Visīstākie kurzemnieku sklandrauši

FOTO: Beta

Sklandrausis ir uzskatāms par Latvijas nacionālo ēdienu, jo tā gatavošanas un ēšanas tradīcijas iesniedzas senā pagātnē. Šī ir visīstākā kurzemnieku sklandraušu recepte.
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Sastāvdaļas

  • Mīklai:
  • 350 g–400g ūdens
  • 1000 g rudzu miltu
  • 100 g kviešu miltu
  • 120 g margarīna vai sviesta
  • Sāls pēc garšas
  • Pildījumam:
  • Pamatsastāvdaļas
  • 1.2 –1,5 kg kartupeļu
  • 3.2 –3,5 kg burkānu
  • Pieļaujamās piedevas (pievieno pēc cepēja/-as ieskatiem)
  • 150 -180 g sviesta
  • 600 –800 g krējuma
  • 300 –500 g cukura
  • Ola
  • Sāls pēc garšas
  • Ķimenes vai kanēlis pēc garšas
  • Manna vai milti
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pagatavošana

120 min.
  1. Rudzu miltu pamatnes pagatavošana
  2. Miltus sajauc ar karstu ūdeni, kam iepriekš pievienots margarīns/sviests un sāls.
  3. Mīklai jābūt stingrai, labi veltnējamai. Gatavo mīklu izveltnē apmēram 2-3 mm biezumā, no tās izrullē, izspiež vai izgriež apaļas ripas. Mīklas ripu malas uzloka uz augšu un šādi sagatavotas ripas liek uz ieziestas plātnes. (ripas 8-14cm diametrā)
  4. Kartupeļu masas pagatavošana
  5. Novāra kartupeļus. Tos sarīvē viendabīgā masā un mīcot pievieno sāli (pēc garšas), krējumu, olas vai izkausētu sviestu pēc cepēja/-as ieskatiem. Kartupeļu masai var izmantot arī nevārītus rīvētus kartupeļus, kuriem nospiests liekais šķidrums.
  6. Burkānu masas pagatavošana.
  7. Novāra burkānus. Tos samaļ viendabīgā masā un mīcot pievieno cukuru, ja vēlas olas, krējumu, nedaudz miltus vai mannu pēc cepēja/-as ieskatiem. Burkānu masai var izmantot arī nevārītus rīvētus burkānus.
  8. Sklandraušu pildīšana un cepšana
  9. No rudzu miltiem izveidotajā formā klāj kartupeļu masu, tai pa virsu – burkānu masu.
  10. Pildījuma proporcijas veido kartupeļu un burkānu masa attiecībā 1:2 – 1:1.
  11. Sagatavoto sklandrausi (svaigu vai sasaldētu) cep krāsnī augstā (220 –250 °C) temperatūrā līdz mīklas pamatne kļuvusi sausa (15 - 30 minūtes).
  12. Gatavu sklandrausi pēc cepēja/-as ieskatiem var pārziest ar skāba krējuma, cukura, olas maisījumu vai vienkārši ar skābu krējumu un pārkaisīt ar cukuru.
  13. Piedevas - ķimenes un kanēli, lieto pēc cepēja/-as ieskatiem.
  14. Labu apetīti!
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs
Receptes.lv Iesaka
Dienas recepte
Gaļas sautējums zviedru gaumē

Gaļas sautējums zviedru gaumē

Konditoreja un maize

Skatīt vairāk
Lasītākais šonedēļ

Jaunākās receptes

Skatīt vairāk

Recepšu kolekcijas

Visas kolekcijas