Gaļas sacepums - musaka

5 1
Pirmo reizi taisīju pēc kolēģa mutvārdu apraksta un sanāca labi, tad nu gribēju pierakstīt, ko un cik liku iekšā.
Ēdiens garšos vislabāk kopā ar grieķu salātiem! Es pat teiktu, ka salāti musakām ir neaizstājama piedeva.

Sastāvdaļas

  • 1.25 Trauka izmērs 1,25l
  • 1 baklažāns, bet mierīgi var 2, ja trauka izmērs atļaus
  • 2 lieli kartupeļi
  • 500 g maltas jēra gaļas (var aizstāt ar liellopu)
  • 400 g (380 ml) tomātu mērce ar olīvēm (olīves nav obligātas, mērci var aizstāt ar svaigiem vai marinētiem tomātiem bez mizas, bet tad noder arī sīpols, ķiploki, sāls, pipari un citas garšvielas)
  • Sāls
  • Pipari
  • Baltajai mērcei:
  • 40 g sviests
  • 4 ēdamkarotes miltu (bez kaudzes, bet ne strīķētas)
  • 5 l piena
  • 60 g rīvēta vai citādi sasmalcināta parmazāna siera (var arī vairāk)
  • Dekorēšanai:
  • 1 -2 vidēji tomāti

Pagatavošana

100 min.
  1. Baklažānu sagriež plānās šķēlēs, apkaisa ar nedaudz sāli un pipariem, liek 150 grādos uz restēm cepeškrāsnī un apcep līdz parādās pirmais brūnumiņš (var arī uz grila vai pannas). Es baklažānu šķēlēs griezu ar siera nazi - sanāca ļoti plāni, līdz ar to sāli/piparus minimāli un cepeškrāsni jāuzmana.
  2. [Ja gaļas mērcē izmantos svaigus tomātus, tad vispirms uz pannas sacep smalki sagrieztus sīpolus un ķiploku.] Malto gaļu uz pannas apcep līdz sāk brūnēt. Man bija pa rokai burciņa tomātu mērces ar olīvēm, tādēļ ar svaigiem tomātiem neņēmos. Kad gaļa drusku apbrūnējusi, uzgāž virsū tomātu mērci, samaisa un atstāj zem vāka uz kādām 15min lēnas uguns pasautēties.
  3. Kamēr gaļa cepas, baklažāni jau ir izvilkti no cepeškrāsns. Laiks kartupeļiem. Tos tāpat plāni sagriež (es atkal izmantoju siera nazi), apkaisa ar drusku sāls un pipariem un liek uz restēm (vai grila/pannas) apcepties, līdz pirmajam brūnumiņam.
  4. Gatavo balto (Bešamela) mērci:
  5. Izkausē sviestu katliņā un tad pamazām, sijājot un nepārtraukti maisot, pievieno miltus. Kad masa nedaudz apbrūnējusi, lēnām un nepārtraukti maisot pievieno pienu. Bieži maisa. Kad mērce uzkarsusi pievieno sarīvētu parmasānu. (Es izmantoju siera nazi, lai sašķēlētu, sabēru glāzītē un tad ar dakšiņu sasmalcināju. Sanāca pietiekami labi)
  6. Tagad visas sastāvdaļas ir gatavas. Lej traukā pusi gaļas mērces, pa virsu kārto kartupeļu šķēles 1-2 kārtās (atkarīgs no biezuma, es liku 2), pa virsu baklažānu 1-2 kārtās (atkarīgs no biezuma un cik daudz baklažāna, es liku 1), tad atkal gaļas mērci, tad kārtiņu siera mērces (apmēram 1/3 no visa daudzuma), pa virsu katrupeļus, baklažānus un atlikušo siera mērci.
  7. Liek cepeškrāsnī cepties uz 180 grādiem līdz virspuse vietām viegli apbrūnējusi (30-50min). Ņem laukā un dekorē ar tomātu šķēlītēm. Tās var būt svaigas, nedaudz apceptas vai arī var neilgi pirms musakas cepšanas beigām (5-10min) tās uzlikt pa virsu un likt atpakaļ cepeškrāsnī uz atlikušo laiku.
  8. Servē kopā ar grieķu salātiem (!)
  9. Labu apetīti!

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Pamatēdieni