Šurpa - uzbeku zupa, kas gatavojama lielā kazanā vai katlā lielākam pulkam ēdāju.
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Sastāvdaļas
40
porcijas
4kg liellopa vai jēra gaļas
1.5 kg paprikas
2kg sīpolu
2kg burkānu
0.2 kg tomātu
0.2kg tomatu pastas
Čilī pipari - pēc vajadzības
Ķiploka galviņas - pēc vajadzības
100 g kinzas
200 g pētersīļu
100 g bazilika
2 ēd. k. koriandra (malta vai sēkliņās)
Sāls
Eļļa
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Pagatavošana
180 min.
Uzkarsē katlā ielieto eļļu (apm. 700 g) līdz sāk parādītes balti dūmiņi. Tad katlā ievieto liellopa vai jēra gaļu pēc izvēles. Parasti liek gaļu, kas ir ar kauliem, piemēram, ribiņas u.c., bet es izmantoju gaļu bez kauliem, jo tā vizuāli uz šķīvja izskatīsies labāk, bet ar kauliņu tā būs garšīgāka.
Pa porcijām (apm. pa 1 kg) gaļu apcep, līdz tā ir zeltaini brūna. Apcepto gaļu izņem, mazliet pagaida, kad eļļa atkal uzkarst, un katlā atkal ievieto jaunu porciju svaigās gaļas (Uzbeki gaļu neapcep, bet svaigu gaļu ievieto aukstā ūdeni un tad sāk vārīt, lai zupa būtu caurspīdīga). Es gaļu apcepu, jo uz šķīvja tā vizuāli labāk izskatās.
Kad gaļa ir apcepta, katlā pielej ūdeni un pieliek 2 ēd. k. sāls, lai ātrāk parādās gaļas putas, kuras, protams, ir jānosmeļ ar putu karoti.
Iepriekš apcepto gaļu vāra uz lēnas uguns apm. 90 min., pievieno 2 gab. lielus, veselus burkānus, 2 gab. veselus, lielus sīpolus, veselus čillī piparus, veselas ķiploku galviņas, zaļumus (apm. 100 gr. kinzu, apm. 200 g. pētersīļus, apm. 100 g. baziliku), 2 ēd.k. maltu vai sēkliņās koriandru (pēc izvēles), lai vāroties gaļai veidojas patīkama samtaina garša.:) (Uzbeki kinzu un pētersīļus šai zupai nepievieno.) Cik, ko pievieno, ir atkarīgs no zupas daudzuma, kādu gatavojat, un garšas gaumes. Es 40 porcijām pievienoju 10 gab. veselas ķiploku galviņas, 5 gab. sasmalcinātas ķiploku daiviņas, 8 gab. veselus čillī piparus ar nogrieztiem galiņiem un 2 gab. sasmalcinātus čillī piparus, lai zupa ir pikantāka.
FOTO: Andris Urbāns
Kad gaļa ir vārījusies kādas 60 min., pievieno tomātu pastu apm. 200 g un svaigus tomātus apm. 200 g sagrieztus kubiņos.
FOTO: Andris Urbāns
Kad gaļa ir vārījusies apm. 90 min., tad izņem ārā veselos sīpolus, burkānus, ķiplokus un čillī piparus, bet, ja zupiņu gribas pikantāku, tad čillī piparus var atstāt katlā.
FOTO: Andris Urbāns
Pēc tam pievieno apm. 2 kg. burkānu.
FOTO: Andris Urbāns
Kad burkāni ir pavārījušies kādas 10 min., pievieno apm. 2 k. sīpolu, sagrieztu pusgredzenos.
FOTO: Andris Urbāns
Kad sīpoli ir vārījušies kādas 10 min., pievieno apm. 1,5 kg sagrieztas paprikas.
FOTO: Andris Urbāns
Pievieno sāli pēc garšas un vāra vēl kādas 30 min. uz lēnas uguns.
FOTO: Andris Urbāns
Pa to laiku sagatavo krējuma mērcīti un sarkanos sīpolus ar zaļumiem.
FOTO: Andris Urbāns
Krējumam pievieno sasmalcinātu ķiploku, sasmalcinātu sarkano sīpolu, sasmalcinātu pētersīli, sasmalcinātu čilī piparu, sāli un visu to samaisa.
Beigās gaļu ņem ārā. Zupu lej šķīvī un pasniedz viesiem ar sīpoliem un mērcīti piedevās. Izņemto gaļu var pasniegt kā otro ēdienu ar svaigiem dārzeņiem, krējuma mērcīti, vārītiem vai vārīti apceptiem kartupeļiem pēc izvēles.