Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Grūbu biezputra ar sīpoliem un kūpinātu gaļu

2012. gada 21. marts
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
180 min
1. Šīs putras pagatavošana nav sarežģīta, vienīgi mazliet laika aizņem, bet toties gala rezultāts ir vienkārši varen gards.
2. Ņem grūbas un skalo tās aukstā ūdenī vairākas reizes, līdz ūdens paliek caurspīdīgs un nav duļķains.
3. Tas varētu aizņemt kādas 5 skalošanas reizes.
4. Izskalotās grūbas liek katliņā un aplej ar tīru aukstu ūdeni un ļauj tām vismaz 2 stundas mērcēties.
5. Pēc 2 stundām nokāš grūbas un vēl vienu reizi noskalo.
6. Tad aplej ar ūdeni un liek vārīties, kad sāk parādīties pirmie burbuļi, tad nolej šo ūdeni un aplej ar pirms tam sagatavotu 1:1 pienu ar ūdeni.
7. Tīrā pienā neiesaka vārīt, jo piens var pāriet pāri.
8. Grūbas aplej ar piena/ūdens maisījumu tā, lai tās būtu viegli nosegtas. Pieber sāli un vāra ik pa laikam apmaisot.
9. Kad sāk vārīties, tad izslēdz uguni un katliņu apsedz ar dvieli.
10. Ļauj pusstundu sutināties. Pēc 30 minūtēm liek grūbas atkal vārīties uz mazas uguns, ik pa laikam apmaisot, 10-20 minūtes.
11. Kad grūbām šķidrums gandrīz viss jau pazudis, tad pievieno gabaliņu sviestu, izmais, pagaid kamēr izkūst sviests un tad ņem nost no uguns.
12. Atkal satin katliņu kārtīgi dvielī uz 30 minūtēm.
13. Sīki sagriež sīpolus un liek pannā ar gabaliņu sviestu un uz mazas uguns apcep, drīzāk pasautē. Pa to laiku kamēr sīpoli sautējas, sagriež žāvētu gaļiņu mazos gabaliņos, liek klāt sīpoliem. Sautē ~10 minūtes uz mazas uguns, lai nepaliek sauss.
14. Kad viss gatavs sautējumu iemaisa grūbās, bet var arī uz šķīvja izkārtot blakus grūbām, vai pa virsu. Garša fantastiska un aromāts pa visu māju ķer visus aiz deguniem.
15. Labu apetīti!
Uz augšu