Citronus izpeldina verdošā ūdenī-lai sulīgāki un izspiež sulu. Iepilda nelielā trauciņā vai burciņā ar vāciņu.
Pievieno ķiplokspiedē izspiestus ķiplociņus, sāli un cukuru, kā arī svaigus vai kaltētus, sasmalcinātus garšaugus.
Tad pievieno čili olīveļļu - aptuveni 1/3-1/4 no trauciņā jau esošā tilpuma un atlikušo tilpumu piepilda ar olīveļļu - tā ka sanāk eļļu un sulas atiecība veidojas gandrīz viens pret viens - citrona sula mazliet dominē.
Ja nemīl asu - čili eļļu var neizmantot -izmantojot tikai parsto olīveļļu.
Noslēdz trauciņu un aktīvi sakrata. Var lietot uzreiz - ļaujot gan pāris minūtes ievilkties-piemēram, kamēr sagatavo salātu sastāvdaļas.
Pirms pārlej mērci salātiem - veinmēr sakratīt!
Atlikušo mērcīti var glabāt ilgi - pat mēnesi- noteikti.