Taškentas plovs

2009. gada 2. oktobris
Foto: Aldis K.
Pagatavošana
120 min
1. 1 lielu sīpolu sagriež pusgredzenos. Čuguna katliņā ielej eļļu (nevajag skopoties), sakarsē. Sīpolus lēnām apcep zeltainus
2. Kamēr cepas sīpoli 500 g jēra vai liellopa gaļu sagriež palielos gabalos, liek klāt sīpoliem un apcep.
3. Kamēr cepas gaļa, 500 g burkānu sagriež stienīšos. Kad gaļa apcepusies, pievieno burkānus. Turpina cept.
Foto: Aldis K.
4. Pielej 600 ml ūdens sāli, vāra vidējā karstumā.
5. Pēc 10 minūtēm
6. 500 g rīsu nomazgā, uzkaisa 1ēk sāli, aplej ar verdošu ūdeni, labi samaisa, lai sāls izšķīst. Ļauj 30 min uzbriest.
7. Zupai pievieno garšvielas: rozīnes, izmērcētus turku zirņus, krusta ķimenes, kurkumas pulveri, nedaudz safrānu. Visu labi samaisa, ļauj īsi uzvārīties.
Foto: Aldis K.
8. Pa to laiku rīsus ieber sietā, ļauj notecēties. Pēc pāris minūtēm rīsus vienmērīgi izdala pa virsu gaļai un dārzeņiem, nemaisa, tikai izlīdzina.
9. No 1 galviņas ķiploka nodala pāris daiviņas. Daiviņas un atlikušo galviņu ar visu mizu iegremdē rīsos. Tālākais process ir balstīts vairāk uz izjūtām: ja ir daudz ūdens virs rīsiem, tad vāra bez vāka, ja maz ūdens, tad ar vāku. Kad ūdens virs rīsiem vairs nav redzams, visu labi apmaisa, turpina vārit, līdz rīsi gatavi. Mitrumu regulē ar vāku.
Foto: Aldis K.
10. Servē lielā traukā un visi kopīgi ēd ar karotēm no lielā trauka.

Labu apetīti!
Uz augšu