Sākums > Receptes > Konservējumi

Skābētas sēnes ar garšvielām

2009. gada 12. jūlijs
Foto: Shutterstock.com
Skābētas sēnes satur apm. 0,5-1,0 % pienskābes. Pienskābe daļēji pasargā sēnes no bojāšanās, it sevišķi pelēšanas. Šādas skābētas sēnes ēdienu gatavošanā izmanto svaigo sēņu vietā. Jāievēro, ka mērcētās sēnēs pienskābes daudzums samazinās.
Pagatavošana
60 min
1. Labi nomazgātas sēnes vāra (15 min. bekas; 25 min. ziemas sēnes) uz lēnas uguns, kur uz vienu litru ūdens ir pielikta ēdamkarote sāls. Sēnēm ūdenī jāpeld brīvi. Ziemas sēnes vēl pēc vārīšanas jāmērcē sālītā ūdenī 2 diennaktis.
2. Tad sēnēm notecina lieko ūdeni, nedaudz nospiež un sajauc ar sāli, cukuru un rupji sagrieztiem garšaugiem. Pēc tam sēnes pilda dezinficētā traukā (tikai ne māla!!!), virsējo kārtu nosedz ar upeņu lapām.
3. Tad nosedz ar tīru drānu, uzliek koka ripu vai šķīvi un viegli nosloga ar nomazgātu laukakmeni. Pēc dažām dienām sēnes ir nosēdušās un virs sloga parādās šķidrums.
4. Kad sēnes nosēdušās, var turpināt sēņu skābēšanu. Ar sēnēm sagatavoto trauku novieto 13-18° C temperatūrā, patur 2-3 dienas un tad novieto vēsā vietā 0-8° C temperatūrā. Uzglabāšanas laikā jāraugās, lai sēnes neizžūtu, virs sloga jābūt šķidrumam. Sēnes ir gatavas pēc 1-2 mēnešiem.

Labu apetīti!
Foto: Shutterstock.com
Uz augšu