Viss ir tavās rokās: kā izmantojot plaukstu, noteikt porcijas izmēru?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Pixabay

Daudzi no mums vēlas ēst sabalansēti un nepārēsties, tomēr, izmantot svarus un skaitīt kalorijas, daudziem pacietības trūkst, Mūsdienu straujajā dzīves ritmā ir nepieciešama ērta, prakstiska un vienkārša metode kā sekot šīm lietām līdzi. Un zini ko, šāda metode pastāv. Viss, kas tev nepieciešams - tavas plaukstas.

Porcijas lielums ir atkarīgs no produktu tipa: olbaltumvielas (gaļa, zivis, piena produkti, pākšaugi). dārzeņi, ogļhidrāti (graudaugi, mušļi, makaroni, maize) un tauki (eļļas, sviests, rieksti, sēkliņas, šokolāde).

Olbaltumvielas

Porcijas lielums, kas satur olbaltumvielas, ir tava plauksta. Vīriešiem ieteicamo normu nosaka divas plaukstas (no pirkstu galiem līdz locītavai), sievietēm šis daudzums ir uz pusi mazāks jeb viena plauksta. Neaizmirsti, ka porcijai jāatbilst ir ne tikai plaukstas garumam, bet arī tās platumam. Ja runa par piena produktiem, piemēram, biezpienu, tā porcija gan sievietēm, gan vīriešiem jāmēra, balstoties uz dūres lielumu.

Dārzeņi

Dārzeņu daudzumu vienai porcijai arī var izmērīt, izmantojot dūres – vīriešiem divas, bet sievietēm viena. Izņēmums ir visi lapu salāti, to daudzumu nosaka, izmantojot riekšavu (divas saujas). Lapu salātus var baudīt divu riekšavu apmērā.

Ogļhidrāti

Lai noteiktu ogļhidrātu saturošas porcijas lielumu, izmanto saujas. Vīriešiem ieteicamais ogļhidrātu porcijas lielums ir pielīdzināms divām saujām, bet sievietēm – vienai. Maizes apjomu mērīt ērtāk būs izmantojot plaukstu – vīriešiem viena, bet sievietei pusīte.

Tauki

Kas attiecas uz taukiem, talkā jāņem pirksti.  Tādejādi, piemēram, šokolādes daudzums desertā vīriešiem jābūt vienādam ar diviem īkšķiem, bet sievietēm ar vienu.

Lasi vēl: 

Avots: Food.inmyroom

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu