Kā garšo rudens? 6 gadalaikam piestāvošas garšvielas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Vai esi ievērojis, ka katrai sezonai ir sava smarža? Pavasaris smaržo pēc svaigas zāles, lietus, vasara pēc ziediem, ziema pēc svecēm un mandarīniem, un arī rudenim ir ļoti īpaša, pat pikanta smarža - kāda tā ir?

Ingvers

Tā kā rudens ir auksta sezona, kā arī saaukstēšanās un gripas laiks, vajadzētu dubultā rūpēties par savu ķermeni. Galvenais palīgs var būt ingvers. Tas spēj iznīcināt baktērijas, mazināt infekcijas, stiprināt imunitāti. Žāvētu to var pievienot karstiem dzērieniem, gaļas un zivju ēdieniem, marinādēm un mērcēm. Galvenais ir zināt mēru, jo ingveram ir ļoti spēcīga garša.

Zvaigžņu anīss

Pateicoties lielajam ēterisko eļļu skaitam, kas atrodas anīsa ziedu sēklās, šī garšviela ir ļoti veselīga. Turklāt tam ir absolūti īpašs aromāts un rūgteni-salda garša. Tieši tāpēc to var izmantot ļoti daudzu un dažādu ēdienu un dzērienu gatavošanā. 

Zvaigžņu anīss ir lieliski piemērots cepšanai un saldumiem ar šokolādes vai citrusaugļu garšu. To var pievienot, arī gatavojot lasi, cūkgaļu un dažādas zupas. Pievieno arī tējai un kafijai, atklāsi jaunas garšas!

Kanēlis

Kanēlis ir garšvielu karalis. Tā smarža un garša ir pazīstama visiem. Spēcīgākais antioksidants un antiseptisks līdzeklis, normalizē gremošanu un palīdz zaudēt dažus kilogramus, lūk, uz ko spējīga šī garšviela. Pulvera vai nūjiņu veidā to, pirmkārt, pievieno dažādiem desertiem, bet tas ir arī lielisks, lai pagatavotu aitas un mājputnu gaļu, visu veidu putras, kā arī mērces un marinādes.

Krustnagliņas

Vēl viena ļoti veselīga un garšīgi smaržojoša garšviela. Tā palīdz tiem, kam ir problēmas ar locītavām vai kas cieš no pietūkuma, krustnagliņas mazina zobu sāpes un galvassāpes. 
Maltas krustnagliņas labi sader kopā ar āboliem un ķirbi, veselas tās pievieno gaļas un rīsu ēdieniem. Krustnagliņas ir ļoti piemērotas arī marinējumiem un sālījumiem, un, protams, neaizstājamas karstvīna pagatavošanā.

Kardamons

Brīnišķīga rudens garšviela, kas veicina pareizu gremošanu. Tas ļoti veiksmīgi iekļaujas jebkurā cepšanas receptē, piešķirot tai unikālu garšu un aromātu. To aktīvi izmanto arī dažādu dzērienu pagatavošanai: kafija, tinktūras, kompoti.

Muskatrieksts

Muskatrieksts labvēlīgi ietekmē sirds, asinsvadu un nervu sistēmu, spēj nomierināt un atslābināt ķermeni. Šo garšvielu plaši izmanto arī kulinārijā, pievieno mērcēm, gaļas un dārzeņu ēdieniem, konditorejas izstrādājumiem un šokolādes izstrādājumiem, karstajiem dzērieniem un piena bāzes kokteiļiem.

 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu