Rūpējies par žilbinošu smaidu: produkti, kas kaitē zobu veselībai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositohotos

Ne viss, kas garšo ir veselīgs. Un ne viss kas ir veselīgs organismam kopumā vai vismaz nav kaitīgs, labvēlīgi ietekmē zobu un smaganu veselību. Skaidrojam, kas ir tie produkti, kas kaitē zobiem un apdraud žilbinošos smaidus.

Ogļhidrāti (tīrs cukurs)

Pie ogļhidrātos pieder visi iecienītie saldumi: konfektes, konditorejas izstrādājumi, saldējums, gāzētie dzērieni, sulas iepakojumos, "fast food". Sarakstu varētu turpināt.

Kāpēc cukurs ir tik biedējošs? Tas ir labākais ēdiens mikroorganismiem, kas dzīvo milzīgās kolonijās uz mūsu zobiem. Patērējot lielu daudzumu saldumu, mēs paši sagatavojam augsni, kurā dzīvot un attīstīties dažādām baktērijām. Tās, savukārt, ērti iekārtojās un, saņemot pietiekami daudz pārtikas, iznīcina emalju.

Augļu skābes

Mēs esam pieraduši domāt, ka augļi ir vitamīnu avots, kas tā tiešām arī ir. Tomēr augļu skābes ir mūsu slēptie ienaidnieki, kas bojā zobu emalju! Īpaši agresīvi ir citrusaugļi. Ko darīt? Košļājamās gumijas izmantošana palīdzēs palielināt siekalu veidošanos, kas normalizē skābju līdzsvaru. Ja pie rokas to nav, vari izskalot muti ar ūdeni.

Padoms: dzer sulas caur salmiņu. Šis vienkāršais noteikumi neaizsargās zobus par 100%, bet ievērojami samazinās skābes ietekmi.

Krāsojoši ēdieni un dzērieni

Skumja ziņa visiem, kas labprat izdzer glāzi sarkanvīna vakariņās: tā pigments ir kaitīgs zobu baltumam. Tas pats attiecas uz ieradumu dzert rekordlielu kafijas daudzumu dienā. Pat mazās devās kafija iedarbojas uz zobu emalju.

Padoms: izskalo muti ar tīru ūdeni, lai attīrītu emalju no iepriekš baudītā dzēriena

Daudzi cilvēki melno un zaļo tēju uzskata par nekaitīgu un dzer lielos daudzumos. Tā ir kļūda. Tēja ne tikai krāso zobus, bet arī var palīdzēt izskalot kalciju.

Vasarā tikai daži var atteikties no nogatavojušām sulīgām ogām: mellenēm, ķiršiem, tumšajām vīnogām. Jā un nevajag. Bet viss labais slēpjas mērenībā. To mizā ir daudz dabisko krāsvielu. Protams, zilā krāsa pazūd pēc pāris stundām, bet ogu cienītāju vidū zobi laika gaitā sāk dzeltēt. Nav brīnums, ka pēc zobu balināšanas šādu gardumu lietošana tiek ierobežota.

Alkohols

Kāpēc pēc dažu alkoholisko dzērienu lietošanas ir jūtams sausums mutē? Tāpēc, ka alkohols bieži samazina siekalu dziedzerus. Tas pārāk labi neietekmē zobus, jo tieši ar siekalu palīdzību tiek normalizēts skābju līdzsvars, aizskaloti pārtikas atlikumi un tās iesaistās cīņā pret mikroorganismiem.

Pārtika un dzērieni ar lielu temperatūras starpību

Piemēram, kafijas ar saldējumu vai cepti banāni ar saldējumu ir slēpta bumba zobiem. Straujas temperatūras maiņas abos minētajos gardumos - karsts un ļoti auksts. Šķietami nekaitīgi gardumi var novest pie mikroplaisu parādīšanās uz zobiem.

Padoms: paskatieties uz zobiem spilgtā gaismā. Ja ir plaisas, konsultējieties ar higiēnistu par iespējām uzlabot zobu stāvokli.

Kraukšķīgas uzkodas

Mums visiem patīk ēst skrējienā, jo tāds ir mūsu dienas ritms: tas ir tik vienkārši, ātri un garšīgi. Bet kas ir šajā čipsu vai krekeru maisiņā? Visa ķīmisko elementu tabula! Žāvēti līdz akmens stāvoklim, šie produkti nodara neatgriezenisku kaitējumu zobiem. Neaizmirsti, ka mikroplaisas, skrambas un švīkas uz zobiem, galvenokārt, ir ikviena iecienītāko uzkodu nopelns.

Lasi vēl:

Avots: Krasotka.postimees

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu