Kamēr līdz iecienītāko sēņu sezonai krietns laika sprīdis ir jāgaida, mežs neguļ un tie, kuru zināšanas par sēnēm sniedzas tālāk par gailenēm, bērzlapēm un bekām, ar groziņu un nazīti var doties pēc guvuma jau tagad. Viena no pavasara sēnēm, kuras pavasarī nokļūst sēņotāju groziņos arvien biežāk ir košā Austrijas agrene. Kas ir šī sēne, kur to atrast, pēc kā garšo un kā gatavot, TVNET+ pastāstīja mikoloģe Diāna Meiere un sēņošanas entuziaste, dabas mīle, Anglijā dzīvojošā Madara Riley.
Austrijas agrenes ir neliela izmēra, bet ļoti pamanāmas sēnes savas koši sarkanās krāsas dēļ. Sēnes cepurīte atgādina kausiņu, jo tās malas ir pavērstas uz augšu.
Mikoloģe Diāna Meiere norāda, ka Austrijas agrene ir īsta pavasara sēne: "Aug uzreiz pēc sniega nokušanas, marts un aprīlis ir aktīvākie augšanas mēneši. Bet mazas agrenītes palaikam atrodamas jau vēlu rudenī un arī ziemā, bezsniega periodā. Meklējamas krūmājos, patīk ūdenstilpju krasti, gravas un grāvmalas."
Šīs sēnes varētu dēvēt par "drošajām sēnēm", jo pavasarī, kad ir to augšanas sezona, līdzinieču mežā tām nav. "Vienīgi pašas agrenes var būt ne tikai sarkanas, bet arī oranžas un dzeltenas, raksta, ka pat baltas. Pati esmu redzējusi dzelteno versiju," paskaidro mikoloģe.