Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Raudene gan Vidusjūras, gan Meksikas virtuvei

Raksta foto
Foto: HandmadePictures/Shutterstock.com

Vai nu cep picu, vāri zupu vai vienkārši gribi piešķirt ēdienam īpašu garšu – šis garšaugs nekad neliks vilties! Raudene ir ļoti iecienīts, klasisks garšaugs, ko pazīst un lieto visā pasaulē. Īpaši populāra tā ir itāliešu, grieķu un meksikāņu virtuvēs.

Raudenes kaltētās lapas saglabā savu aromātu, ir piesātinātas ar ēteriskajām eļļām, kas izdala auga intensīvo, nedaudz saldeno aromātu. Raudenes izcelsmes vieta ir Vidusjūras reģions – jo vairāk saules, jo raudenes aromāts ir brīnišķīgāks!

Raudeni izmanto veģetāro ēdienu garšas bagātināšanai, piemēram, ķirbju, cukini, kabaču, paprikas un kartupeļu sautējumos, pievieno ceptas, sautētas, vārītas cūkgaļas, jēra un liellopu gaļas ēdieniem. Tā lieliski garšo pie salātiem, karstām tostermaizēm, dažādiem tomātu ēdieniem, olām un siera.

Raudeni ēdienam labāk pievienot īsi pirms gatavošanas beigām vai pat pēc gatavošanas, lai piešķirtu tam pilnīgāku aromātu un garšu.

Picai raudene piešķir tik raksturīgo Vidusjūras garšu, līdzīgi arī pastai, lazanjai un risoto. Grilētai gaļai, zivīm raudene dod nedaudz pikantu garšu, īpaši kombinācijā ar olīveļļu un ķiploku. No klasiskās tomātu zupas līdz bagātīgiem gaļas sautējumiem – raudene padara ēdienu daudz aromātiskāku. Arī tādi meksikāņu ēdieni kā čili kon karne, tako un salsas mērces iegūst īpašu akcentu, ja pievieno raudeni. Savukārt kartupeļiem raudene piešķir maigu un īpašu garšu. Arī olīveļļu var bagātināt raudeni, pēcāk izmantojot to grilētiem ēdieniem, maizei vai pastai. Raudene labi sader arī ar lēcām, pupiņām un zirņiem.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu