Četru personu maltītei būs pietiekami ar 0,5–1 tējkaroti kaltēta rozmarīna. Ar to nevajag pārspīlēt, ja par daudz, maltīte atstās asu, it kā skujkoku pēcgaršu...
Rozmarīnu var pievienot jau gatavošanas sākumā, tad vislabāk atvērsies tā aromāti.
Ja to pievieno aukstām mērcēm, piemēram, olīveļļas bāzes salātu mērcei, tad vislabāk mērci iejaukt pusstundu pirms baudīšanas, tādējādi labāk atvērsies kaltētā garšauga aromāti.
Šis garšaugs ir piemērots jēra, putnu gaļas, medījumu, kartupeļu, burkānu, cukīni un citu sakņu ēdieniem. Rozmarīnu var gan pārkaisīt gatavojamajam produktam, gan pievienot marinādei. Ātras maltītes sastāvdaļu ideja – laša fileja, rozmarīns un citrona sula.
Šī Vidusjūras auga tradīcijas atspoguļojas arī tajā, ka rozmarīnam ir saderība ar kazas sieru, fetas sieru, olīvām, saulē kaltētiem tomātiem. Līdzīgi bez rozmarīna nav iedomājama fokača u.c. miltu izstrādājumi krekeri, maizes standziņas, mājās cepta maize.
Krāsnī cepti kartupeļi ir viens no populārākajiem ēdieniem, kam pievieno rozmarīnu. Šī garšviela kartupeļiem piešķir niansētu garšu. Lūk, viena mini recepte – kartupeļi cepeškrāsnī ar olīveļļu, ķiploku un rozmarīnu – un puse no restorāna cienīgas maltītes jau gatava!
Jāatgādina arī par iespēju rozmarīnu pievienot eļļai vai etiķim, ja vēlamies aromātu, kas nedaudz atgādina skujas, sveķus, kamparu, eikaliptu…