“Plānojot svētkus, vecāki mēdz aizrauties ar svinību vietas dekorēšanu, skaistiem ielūgumiem un izklaižu plāniem, mazāk uzmanības pievēršot tam, ko cels galdā. Nereti ēdiens tiek iegādāts pēdējā brīdī, un tās mēdz būt tādas standarta uzkodas kā čipsi, frī kartupeļi, nageti un saldināti dzērieni ar domu, ka tos jau gan ēd visi,” novērojusi uztura speciāliste Olga Ļubina. Aprakstīto principu svētku ēdienkartes plānošanā eksperte iesaka nomainīt pret citu, bērna veselībai draudzīgāku, un izsaka gandarījumu, ka arvien vairāk vecāku pievērš uzmanību svētku galda veselīgumam.
Ko likt uz svētku galda?
Jārūpējas, lai uz galda vienmēr ir dārzeņi – ķirštomāti, sagriezti burkāni, paprikas strēmeles, puķkāpostu gabaliņi, selerijas stienīši un citi. Dārzeņus var pasniegt ar jogurta mērci vai humosu.
Vislabāk, ja augļi ir pasniegti tā, lai tos var paņemt rokās – ja tie ir sagriezti, nesamaisot kopā. Piemēram, daiviņās sadalīti mandarīni, mini ķekariņos sadalītas vīnogas, sagriezti āboli, bumbieri, melones un citi.
Olbaltumvielas saturošas uzkodas