Kristāla glāzes ar priecīgi burbuļojošu šampanieti saskaras: “Laimīgu Jauno gadu!” Kopš 19. gadsimta, kad šampanietis, pārkāpjot karaļnamu slieksni, kļuva pieejamāks plašākai sabiedrībai, tas kļuvis par svētku simbolu. Tomēr ir valstis, kur Jaunais gads tiek sagaidīts, malkojot cukurniedru rumu, rīsu alu vai palmu vīnu. Kādus dzērienus Vecgada galdā ceļ pasaulē un ko tie simbolizē?
Abonentiem
Modes dzēriens ar dzīvu kāpuru glāzē – alternatīva šampanietim
Šampanietis par Vecgada vakara dzērienu kļuva franču karaļnamā 17. gadsimtā, kad Šampaņā – reģionā 150 kilometrus uz austrumiem no Parīzes no vīnogām, kas tur tika audzētas kopš senatnes, sāka brūvēt unikālu dzērienu – dzirkstošu vīnu. Sākumā to baudīja tikai aristokrātija un karaliskās ģimenes, bet 19. gadsimtā šampanietis iekaroja plašākus sabiedrības slāņus un kļuva par galveno dzērienu Jaungada svinībās, simbolizējot prieku un cerību nākotnē.