Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Desmit olu lobīšanas triki, kas atvieglos piņķerīgo uzdevumu

Foto: Jossfoto/Shutterstock.com

Kustības "Olas ir spēks" eksperti apkopojuši desmit olu lobīšanas trikus, lai katrs varētu viegli nolobīt vārītas olas. Tāpat veiklākajiem olu lobītājiem ir iespēja piedalīties konkursā.

Lūk, desmit efektīvi olu lobīšanas knifi, kas ir gadu simtiem pārbaudīti:

#1 Vieglāk lobīt “vecākas” olas

Pavisam svaigas olas lobīt ir grūtāk, jo tām čaumala pieguļ ciešāk. Daudz vieglāk būs nolobīt olas, kuras pēc iegādes jau ir pastāvējušas mājās, piemēram, septiņas vai vairāk dienas. Ja paredzēts gatavot pildītās olas, tad ideāli gludas olas var iegūt tikai no “vecākām” olām. Lai pārbaudītu olu svaigumu, tās var ievietot aukstā sālsūdenī. Svaiga ola nogrims, savukārt, ja ola ūdenī sagriežas vertikāli, tā ir 2–3 nedēļas veca.

#2 Ledusauksts ūdens

Viens no populārākajiem un efektīvākajiem lobīšanas trikiem – uzreiz pēc vārīšanas olas iegremdēt ledusaukstā ūdenī. Ja krāna ūdens nešķiet pietiekami auksts, tam var pievienot arī ledus gabaliņus.

#3 Svaigas olas labāk vārīt ūdens peldē

Čaumalu vieglāk nolobīt olām, kas vārītas ūdens peldē, proti, ola ir ielikta traukā, kas savukārt ielikts katlā ar verdošu ūdeni. Tvaika iedarbības rezultātā olas baltums mazāk pieķersies čaumalai. Šāda metode būs īpaši noderīga, vārot svaigas olas. Vietējās olas vienmēr būs vissvaigākās, jo veikalā nonāk apmēram 24 stundu laikā pēc izdēšanas.

#4 Olu čaumalu caurduršana ar adatu

Var izmēģināt arī šādu knifu. Pirms vārīšanas olas resnāko galu uzmanīgi caurdur ar adatu vai korķa tāfeļu spraudīti. Tas palīdzēs čaumalai vieglāk atdalīties. Ūdenim, kurā vārīsiet olas, pievienojiet šķipsniņu sāls.

#5 Čaumalu sadauzīšana smalkās daļiņās

Olas čaumalu sadauzīšana smalkās daļiņās var palīdzēt, ja jānoloba pavisam svaigas olas. Pēc sadauzīšanas olas vislabāk ievietot ūdenī uz pusstundu. Pa plaisām ūdens iekļūs zem čaumalas un olas būs vieglāk nolobīt.

#6 Karotes metode

Šis ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā nolobīt cieti vārītas olas. Kad olas ir atdzisušas, pabīdiet karoti zem čaumalas un atdaliet baltumu. Metode nodrošina vienmērīgu, kontrolētu lobīšanu, kurā jūs nesabojāsiet olas baltumu.

#7 Bļodas metode – lielākam olu daudzumam

Vairāku olu nolobīšana vienā reizē ļaus ietaupīt laiku, īpaši, ja nepieciešams nolobīt lielu daudzumu cieti vārītu olu. Ievietojiet atdzesētās olas lielā bļodā, kurā ir ieliets mazliet ūdens. Pārklājiet trauku ar šķīvi vai vāku un enerģiski sakratiet. Dauzoties olu čaumalas ieplaisās, un tās varēs vienkārši nolobīt.

#8 Etiķis mīkstākai čaumalai

Etiķa pievienošana verdošam ūdenim var ievērojami palīdzēt lobīšanā. Pirms katlā liek olas, verdošam ūdenim pievieno apmēram ēdamkaroti etiķa. Etiķa skābums palīdz noārdīt olu čaumalās esošo kalciju, padarot tās mīkstākas un vieglāk nolobāmas.

#9 Olu kratīšana burkā

Atdzesētas, cieti vārītas olas ievietojiet burkā, kurā ir ieliets nedaudz ūdens. Cieši aizveriet vāku un enerģiski sakratiet burku. Čaumalās radīsies plaisas, kas palīdzēs tās viegli atdalīt no baltuma.

#10 Olu lobīšana zem tekoša ūdens

Lobīšanas laikā turiet olu zem vēsa ūdens strūklas un ļaujiet ūdenim palīdzēt atdalīt čaumalu no olas baltuma. Tas ir īpaši noderīgi, ja jums ir darīšana ar “spītīgām” čaumalām, kas nevēlas atdalīties bez cīņas.

Katram ir savi triki un pārbaudīti olu lobīšanas paņēmieni, piemēram, es cieti vārītas olas pirms lobīšanas uz dažām minūtēm iemērcu aukstā ūdenī, tas palīdz čaumalai vieglāk atdalīties. Mīksti vārītām olām vislabāk darbojas, ja pēc vārīšanas viegli uzsit pa olas galu, lai čaumala ieplīst, un uzmanīgi izslidina olu no čaumalas,” pieredzē dalās Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) biedrs Toms Auškāps.

Ikviens, kam garšo olas, ir aicināts piedalīties Latvijas pirmajā olu lobīšanas izaicinājumā, kuru organizē Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācija!

Čempioni tiek meklēti trīs kategorijās: ātrākais lobītājs, tehniski interesantākais lobītājs un skaistākais lobītājs.

Lai piedalītos izaicinājumā:

  • nepieciešams nofilmēt video “reel”
  • publicēt to savā “Instagram” profilā, atzīmējot kustības “Olas ir spēks!” profilu un lietojot mirkļbirkas #olulobīšanasizaicinājums #olasirspēks.

Video ir skaidri jāredz gan lobīšanas process, gan arī tas, kā izskatās nolobītā ola. Tāpat dalībniekiem ir jāizvēlas, kurā konkursa kategorijā viņi piedalās.

Konkursam nofilmētos video vērtēs stingra žūrija: Toms Auškāps un kulinārijas blogeris Rojs Puķe, kurš interneta vidē vairāk pazīstams kā Pipars. Ātrākais lobītājs, tehniski interesantākais lobītājs un skaistākais lobītājs tiks pie lieliskām balvām – olu vārītāja, olu taimera un īpaša hūdija. Katrā kategorijā tiks izvēlēts viens uzvarētājs.

Olu lobīšanas čempionāts norisināsies līdz 11. novembrim, bet uzvarētāji tiks paziņoti 15. novembrī kustības “Olas ir spēks" sociālo tīklu kontos.

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu