Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

7 viltības, lai zupa, putra vai piens "nebēgtu" pāri katla malām

Raksta foto
Foto: Valery Galynin/Shutterstock

Teju katram ir gadījusies neraža, vien uz mirkli novēršoties no katliņa, jau nākamajā brīdī secināt, ka zupa, putra, piens vai makaronu ūdens jau straumēm vien līst pāri katla malām, noķēpājot plīti, virtuves skapīšus un pat grīdu. Lai šo nepatīkamo ķibeli novērstu, var likt lietā vairākus vienkāršus knifus.

Samazini karstumu. Uzturi zemāku vārīšanās temperatūru. Tiklīdz ūdens sāk vārīties, samazini karstumu līdz vārīšanās punktam, lai izvairītos no pārlieku aktīvas burbuļošanas.

Liec lietā karotes metodi. Piemērota garuma karote, lāpstiņa vai pat koka irbulis, kas novietots šķērsām katla malām, palīdzēs pārtraukt kūsāšanu, apturot un samazinot burbuļus, kad tie sasniegs šķērsli.

Raksta foto
Foto: Ahanov Michael/Shutterstock

Pārklājums ar vāku. Ja lieto vāku, atstāj nelielu spraugu, lai tvaiks varētu izplūst, novēršot pārmērīgu spiediena uzkrāšanos katlā. Tas palīdzēs arī kontrolēt burbuļošanu.

Pievieno taukvielas. Kad virums sāk vārīties, pievieno tam dažus pilienus eļļas vai gabaliņu sviesta. Taukvielas palīdzēs samazināt virsmas spriegumu, tāpēc burbuļi veidosies mazāk intensīvi.

Izvairies no pārāk pilna katla. Nepiepildi katlu līdz malām. Atstāj pietiekami daudz brīvas telpas burbuļiem.

Pievieno sāli vēlāk. Sāls palielina ūdens virsmas spriegumu un burbuļošanas intensitāti. Pievieno sāli ēdienam pēc tam, kad ūdens jau ir uzvārījies.

Raksta foto
Foto: Aleksei Isachenko/Shutterstock

Uzmanība un maisīšana. Arī, regulāri maisot ēdienu, tu vari novērst pārmērīgu burbuļošanu un šķidruma celšanos augšup.

Izmantojot šos vienkāršos padomus, tu varēsi efektīvi kontrolēt vārīšanos un novērst šķidruma pārplūšanu pāri katla malām. Lai veicas un izdodas!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu