Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kā izvēlēties vislabākos saldos ķiršus un tos pareizi uzglabāt?

Saldie ķirši.
Saldie ķirši. Foto: Elnur/shutterstock.com

Ja vien neesi ķiršus lasījis pats, ir būtiski zināt nianses, kā izvēlēties labākās ogas no tām, ko piedāvā tirgotājs. Protams, garša ir visbūtiskākā, bet nemazgātas ogas garšot negribas, bet, ja ir iespēja nomazgāt, – to der izmantot. Tomēr garša nav vienīgais. Pēc kādiem kritērijiem vēl vadīties, lai iegādātos pēc iespējas labākās ogas, un kā tās uzglabāt?

Svaigi saldie ķirši ir stingri un spīdīgi. Izvēloties ogas, nekautrējies tās kārtīgi aplūkot, lai arī cik nikni uz tevi skatās to pārdevējs. Pārbaudi pats vai palūdz pārdevējam parādīt, kā izskatās ogas mazliet dziļāk kastē, jo negodprātīgāki tirgotāji virspusē var izkārtot labākās ogas, nostāvējušās un iebojātās noslēpjot zemāk.

Labākais scenārijs ir tad, ja tu vari pats ielasīt maisiņā ogas, tās kārtīgi apskatot.

Ja runa ir par tumšajiem saldajiem ķiršiem, izvēlies vistumšākos, izvairoties no sarkanīgajiem, jo tieši tie būs visgatavākie.

Izņemot krāsu, pievērs uzmanību vēl divām lietām:

Pirmais ir mitrums. Ja traukā vai maisiņā ir mitrums, tas nozīmē, ka ogas ir mehāniski bojātas vai dažas no tām sākušas pūt. Tad arī pārējie ķirši ilgi neizturēs.

Vēl viena svarīga zīme ir smarža. Tajā nevajadzētu būt skābām notīm. Ja, pasmaržojot ogas to tomēr jūti, dažas ogas, visticamāk, ir bojātas un jau sāk rūgt.

Kā uzglabāt?

Ir jāatbrīvojas no kārdinājuma mājās atnestos ķiršus ielikt skaistā bļodā vai šķīvī un atstāt uz galda kā interjera papildinājumu. Kāpēc? Ļoti vienkāršs iemesls – istabas temperatūrā ķirši ātri bojājas. Labākajā gadījumā tie izturēs vienu dienu.

Ledusskapis vai sausa, vēsa vieta, kā pagrabs, – labākā izvēle ķiršu glabāšanai. 

Un pārsteidzošākais –

ķirši lieliski uzglabājas ledusskapī bez hermētiska trauka vai maisiņa.

Gluži otrādi: turot zem vāka vai plēvē, sāk krāties mitrums, kas paātrina ogu bojāšanos.

Kad mazgāt ogas?

Tāpat kā zemenes, arī ķirši ir jāmazgā tikai tad, kad plāno tos ēst. 

Kā pie iegādes, tā uzglabāšanas tieši mitrums jau tika aprakstīts kā viens no faktoriem, kas ievērojami paātrina ogu bojāšanos.

Lai skaists ogu laiks!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu