Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kā uzglabāt zemenes, lai otrā dienā tās nerotā balta pūka

Zemenes.
Zemenes. Foto: Shaplov Evgeny/Shutterstock.com

Vai tev arī ir tā bijis, ka vienā dienā neizdodas notiesāt sarūpētās ogas, ieliec tās ledusskapī, bet, ak, tavu skādi, otrā dienā tās jau klātas baltu pūku vai ierūgušas un ir nolemtas izmešanai? Tā noteikti gadījies ir ne vienā vien ģimenē. Bet ko darīt lietas labā? Vaicājām tiem, kas zina vislabāk, – zemeņu audzētājiem.

Visādi jau gadās – salasām vai nopērkam un domājam – nu tik ēdīsim, bet varēšana izrādās mazāka par gribēšanu. Vai paķeram kādu ekstra kilogramu, lai nodotu mammai vai draugiem, bet satikties neizdodas un jāēd nost pašam. Lai kā tur gadītos, ogas laist postā negribas un nevajag. Jā, vienmēr jau var likt saldētavā, bet nu vēl par agru, sākumā jānoēdas svaigas. 

Uzrunājām saimnieci Santu no zemeņu audzētavas "Mālpils ZemeNes" un Sintiju no Alūksnes puses "Igaunīšu" zemenēm un lūdzām dalīties ar praktiskiem padomiem, kā sarūpēto ogu baudīšanu paildzināt.

"Igaunīšu" zemeņu saimniece norāda: "Zemene nebūs tā oga, kas glabāsies dienu no dienas kā ķirši vai āboli, kas var stāvēt ilgāk."

Abu saimniecību saimnieces uzsvēra būtisku niansi, kas jāliek aiz auss katram zemeņu ēdājam:

ogas, ja nepieciešams, mazgā tikai un vienīgi pirms pašas ēšanas!

Daudziem no mums ledusskapis noteikti ir pirmā vieta, kur gribam likt zemenes, ja visas nav notiesātas. Tomēr jārēķinās, ka pat tad, ja nakti ledusskapī ogas pārlaidīs, izskatu tās būs mainījušas. Kā norāda "Igaunīšu" Sintija, tas notiek straujās temperatūras maiņas dēļ, jo kā uz lauka, tā tirgus placī ogas vasarā stāv siltumā, bet ledusskapī vidējā temperatūra ir ap +5 grādiem.

Ja ir pieliekamais, pagrabs vai kāda cita vēsa telpa (labi kondicionēta, piemēram), ogas var atstāt tur, bet, ja tādas nav, – liekam ledusskapī.

"Igaunīšu" saimniece arī norāda, ka pie ogām jāatstāj arī kauslapiņas. To neesamība paātrina bojāšanās procesu.

"Jārēķinās, ka jau apbružājušās, saspiedušās vai iebojātas ogas turpinās bojāties arī ledusskapī un sabojās arī blakus esošās ogas. Te varētu līdzēt ogu sašķirošana pēc kvalitātes un gatavības pakāpes, lai ilgāk varētu uzglabāt ledusskapī.

Tāpat, ja zināt, ka visu ogu daudzumu neapēdīsiet vienā dienā, tad negaidiet līdz vakaram, bet jau laicīgi stingrākās no ogām ielieciet ledusskapī.

Jo ilgāk tās būs stāvējušas istabas temperatūrā, jo trauslāka kļūs zemenes miziņa, tāpēc jārīkojas laicīgi." norāda "Mālpils zemeņu" saimniece Santa.

Zemeņu izturību nosaka arī zemeņu šķirne. Jo mīkstākas ogas, jo grūtāk tās uzglabāt: "Mazgājot vai pērkot zemenes, kas ir mazāk transportizturīgas un ātrāk šķīst, arī uzglabāt grūtāk. Patiesībā ir ļoti daudz tādu zemeņu šķirņu – tas pats Zefīrs un Venta. Tās, nolasot un saliekot vienu virs otras trauciņā, jau paliek mīkstas un sāk šķīst, tad arī sāk veidoties "jauna dzīve" jeb pūciņas," paskaidro Sintija, "Igaunīšu" saimniece.

Foto: Anna Kraynova/Shutterstock.com

Vēl viens vērīgs ieteikums, lai ogas lēnāk bojājas un ir vizuāli pievilcīgākas – neglabāt zemenes čupā vienu virs otras, bet izkārtot lēzenā traukā vienu otrai blakus.

Lai skaists zemeņu laiks!

Paldies saimniecēm Sintijai un Santai par atsaucību! 

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu