Dabīgais brīnumlīdzeklis pret knišļiem: ar recepti dalās rakstniece Maija Pohodņeva

Receptes.lv
Krustnagliņas.
Krustnagliņas. Foto: Maija Pohodņeva

Katrs, kurš šogad ilgāku laiku pavadījis dabā, īpaši mežos vai kādu ūdenstilpju tuvumā, būs pamanījis, ka odi un arī citi knišļi šogad ir īpaši neganti. Kā ar tiem cīnīties? Tirdzniecības vietās ir nopērkami dažādai aerosoli, bet, ja ķīmiju negribas, jāmeklē dabas veltes, kas var līdzēt. Labā ziņa – ir varianti!

Rakstniece un žurnāliste Maija Pohodņeva dalījusies ar savu recepti "Mošķu repelentam no krustnagliņām". 

Lūk, Maijas stāsts un recepte odu un citu mošķu atbaidīšanai.

Recepte, ko izmantoju es, jo, copējot un ejot mežā, nepieciešams kaut kas, kas tiešām darbotos. Pie ūdeņiem makšķerējot un ogojot – dunduri ir nelaime. Ar krustnagliņu novārījumu pulverizatorā – var atpūsties peldkostīmā. Vienīgi ik pa 15–20 minūtēm jānopūš ķermenis atkārtoti.

Odus atbaida, ērces arī, bet regulāri jāpūš uz atklātām ķermeņa daļām un matiem. Nav 100% drošs, bet vismaz nav ķīmija un arī feini smaržo - var justies kā marinēts ķirbis, bet vismaz dunduri neizsūc asinis pilnībā, tā ka paliek, kā viena mana draudzene saka, "kauli un āda, dir*a un bārda".

Recepte:

2 ēdamkarotes ar kaudzi krustnagliņu, 0,5 l ūdens, jo man parasti izvārās laukā kaut kā tas šķidrums... nu un pulverizators no kāda matu kopšanas līdzekļa.

Verdošā ūdenī ieber krustnagliņas, uzliek vāku katliņam un vāra 10-30 min. Parasti 10 minūtes ir normāli, bet, ja aizmirstas... tad 30 minūtes. Nakti, netaisot vaļā katliņu, notur. No rīta nokāš caur marli, jo citādi sīkās daļiņas aizdambēs pulverizatoru. Ielej pudelē un nēsā līdzi. Lieto, kad vajag. Mājās – glabā ledusskapī. Kad vairs neatbaida lidoņus – vāra jaunu. Man parasti nedēļas-divu laikā beidzas.

Foto: Maija Pohodņeva

Protams, ja ir ģerānijas, citronzāles un piparmētru ēteriskās eļļas – var atļauties izvirtības un sajaukt klāt, bet man tā eļļas plēvīte uz ādas karstā laikā nepatīk.

Tāpēc - staigāju pa mežiem un ārēm, smaržojot pēc krustnagliņām tā, ka lidoņiem ir riktīgs Ziemassvētku pārsteigums. Tādā piparkūkas un marinētā ķirbja krustojumā neviens neriskē kost. Drošības pēc vēl uzlieku melnas saulenes. Ērces noģībst, vēl zālē sēžot. Dunduri izliekas neredzam, lai varētu droši palidot garām.

Man nekādu alerģiju neizraisa, arī papildu apdeguma risks it kā nav, bet vispār - uzmanīgi, jo līdzeklis koncentrēts. Iepērsiet acīs – būs nepatīkami. Bet tā – vāru jau gadiem un lietoju. Lēti, smaržīgi un zinu, ko sev lej virsū. Sejas ādu arī pie reizes uzlabo.

P.S. Bet tāpat sevi pēc meža jāpārbauda, ja nu gadās kāda ērce ar iesnām vai šķību snuķi? Neviens līdzeklis nav 100% drošs.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu