Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Lietuva pievienojas "Michelin" ceļvedim: pa vienai zvaigznei četriem restorāniem

Foto: Publicitātes foto

Vispirms Igaunija, tad Latvija un, nu, arī Lietuva ir iekļauta prestižajā "Michelin" ceļvedī. Atgādinām, ka Latvijā augstāko apbalvojumu jeb vienu "Michelin" zvaigzni pērn piešķīra vienam restorānam – "Max Cekot Kitchen".  Kā veicās kaimiņiem?

MICHELIN ceļveža pārstāvji 13. jūnija vakarā oficiāli paziņoja, ka

Lietuvā turpmāk būs četri restorāni, kuriem piešķirta viena MICHELIN zvaigzne par augstākās klases virtuvi.

Starptautisku ekspertu sastādītajā Lietuvas restorānu sarakstā kopā ir iekļauti 26 galamērķi, kurus MICHELIN ceļvedis iesaka kā vietas, kur gūt kulinārijas baudījumu un izcilu apkalpošanu.

MICHELIN zvaigznes tika piešķirtas restorāniem "Džiaugsmas", "Demoloftas", "Pas mus" un "Nineteen18", kas atrodas Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

"Džiaugsmas"
"Džiaugsmas" Foto: Publicitātes foto

Četri restorāni tika atzinīgi novērtēti par izcilo cenas un kvalitātes attiecību, tādējādi iegūstot apbalvojumu "Bib Gourmand": "Gaspar's", "14Horses", "Le Travi" un "Nüman".

Savukārt restorāns "Red Brick" ir saņēmis MICHELIN Zaļo zvaigzni, apliecinot ilgtspējīgas gastronomijas praksi, jo kulinārijas izcilība apvienota ar videi draudzīgu attieksmi.

Tika pasniegtas īpašās MICHELIN balvas talantīgiem nozares profesionāļiem. Jaunā šefpavāra balvu saņēma Tadas Eidukevičus no restorāna "Demoloftas". Eksperti atzinīgi novērtēja someljē Kamilė Bartusevičiūtė prasmes un profesionalitāti no restorāna "Pacai", piešķirot Someljē balvu. Turpretī balvu par apkalpošanu saņēma "Gaspar‘s" restorāna komanda.

"Esam patiesi priecīgi prezentēt MICHELIN ceļvedi Lietuvā - ar to tiek papildināts Baltijas valstu gastronomijas novērtējums, un tagad MICHELIN ceļvedis pilnībā aptver šo reģionu.

Ceļvedī kopā ir iekļauti 34 restorāni, no kuriem deviņi ir ieguvuši īpašas atzinības - sākot no četriem "Bib Gourmand" apbalvojumiem par labu kvalitātes un cenas attiecību līdz četrām MICHELIN zvaigznēm par augstākās klases virtuvi, neaizmirstot arī vienu MICHELIN Zaļo zvaigzni par ilgtspējīgu gastronomijas praksi.

Katrs no mūsu izvēlētajiem restorāniem ir pelnījis iegūto apbalvojumu, un tie patiešām ir labākie no labākajiem. MICHELIN eksperti savos ceļojumos degustēja gan klasiskus, gan mūsdienīgus ēdienus, gan vietējos, gan iedvesmotus no citām pasaules valstīm, gan ēdienus, kurus var baudīt kopīgi nepiespiestā atmosfērā, gan ēdienus, kurus var baudīt no degustāciju ēdienkartes, tāpēc izlasē ietverti dažādi restorānu stili," norāda Gvendals Puleneks, "MICHELIN Guide" starptautiskais direktors.

Foto: Publicitātes foto

"Lietuva ir slavena ne tikai ar savu vēsturisko mantojumu un elpu aizraujošajām ainavām, bet arī ar autentisku kulinārijas pieredzi, kas tagad oficiāli ir iekļauta prestižajā MICHELIN ceļvedī. Šī atzinība ir īpaši nozīmīga, jo tā apliecina vietējo pavāru meistarību starptautiskā līmenī un aicina ceļotājus iepazīt Lietuvu caur izcilu kulinārijas pieredzi un gastronomijas tradīciju baudīšanu," sacīja Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite. 

Ēdienu kritiķi, vienmēr slēpdami savu vizīšu patieso mērķi, rūpīgi izpētīja Lietuvas kulinārijas piedāvājumu, meklējot labākos restorānus valstī.

Apmeklējot dažādus Lietuvas reģionus un pilsētas, MICHELIN ceļveža eksperti baudīja gan klasisko, gan moderno virtuvi - no vietējām gastronomijas tradīcijām līdz franču, itāļu un indiešu virtuvei, no gardiem ēdieniem tirdziņos līdz izcilām ēdienu degustācijām restorānos ar labākajiem vietējiem un sezonālajiem produktiem.

Foto: Publicitātes foto

"Daudzu valstu un pilsētu pieredze liecina, ka MICHELIN ceļvedis ir spēcīgs tūrisma dzinējspēks. Savukārt "Lithuania Travel" un mūsu komanda ir gatava izmantot šo nozīmīgo brīdi, lai popularizētu restorānu piedāvājumu un veicinātu pozitīvu pieredzi Lietuvas apmeklētājiem. Dažādi pētījumi un pieredze starptautiskās izstādēs ir parādījuši, ka gastronomiskais tūrisms ir strauji augoša niša Lietuvā. Tagad ir pienācis laiks to pierādīt praksē," norāda Olga Gončarova, “Lithuania Travel” direktore.

O. Gončarova ir gandarīta, ka Lietuva kļuvusi par jaunu tūrisma galamērķi pasaules slavenākajā gastronomijas ceļvedī. Restorānu novērtējums atspoguļo kulinārijas sasniegumus, gastronomijas tradīciju nozīmi un radošumu, ko atzinuši ēdienu kritiķi un MICHELIN ceļveža eksperti.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu