Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Foto "Michelin" nosaucis labākos Latvijas restorānus un sadalījis zvaigznes (4)

Papildināts
"Michelin" nosaucis labākos Latvijas restorānus un sadalījis zvaigznes
"Michelin" nosaucis labākos Latvijas restorānus un sadalījis zvaigznes Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 21. novembrī, Michelin pārstāvji apbalvoja restorānu un ēdināšanas jomas profesionāļus vairākās nominācijās.

Foto: "Michelin" nosaucis labākos Latvijas restorānus un sadalījis zvaigznes 

"Michelin Guide" restorānu ceļvedī no Latvijas ir ieteikti 26 restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un 7 ārpus tās. To starpā ir 1 restorāns ar vienu zvaigzni, 3 Bib Gourmand restorāni un 22 citi ieteicamie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar MICHELIN Zaļo zvaigzni.

22  ceļveža ieteiktie restorāni (saraksts bez "Bib Gourmand" un Michelin zvaigznes saņēmēja): "Pavāru māja", "Tauro", "Zoltners", "MO", "3 chefs", "White house", "36.līnija", "John", "COD", "Le Dome", "Chef`s Corner", "Barents cocktail and seafood bar", "Barents", "Aqua Luna", "Entresol", "Ferma", "Neiburgs", "Tails", "H.E Vanadziņš", "Akustika", "Kest", "Riviera".

Piešķirti īpaši apbalvojumi dažādās kategorijās

Apbalvojums par lielisku apkalpošanu (Service award) piešķirts restorānam "Kest", šefpavārs Māris Jansons (Cēsis).

Īpašā someljē balva piešķirta Ivo Orlovam no restorāna "TAURO" (Rīga).

"Bib Gourmand" apbalvojumu, kas apliecina pieejamas cenas un labas kvalitātes savienojumu, saņēma trīs restorāni:

  • "Snatch" šefpavārs Sergejs Šiporovs (Rīga),
  • "Shōyu" šefpavārs Jevgenijs Rimašs (Rīga),
  • "Milda" šefpavārs Māris Celitāns (Rīga).

Jaunā pavāra nominācijā apbalvojumu ieguvis Nils Ģēvele restorāns "Ferma" (Rīga).

Michelin "Zaļo zvaigzni" saņem (to ieguvuši mazāk nekā 400 restorāni no visas pasaules) "Pavāru māja" ar šefpavāru Ēriku Dreibantu (Līgatne).

Viens restorāns saņēmis īpašo "Michelin" apbalvojumu - "Michelin" zvaigzni: "Max Cekot Kitchen", šefpavārs Maksims Cekots (Rīga).

Pieci galvenie kritēriji, pēc kuriem Michelin inspektori vērtē restorānus, ir:

  • produktu kvalitāte,
  • pavāru meistarība un gatavošanas tehnika,
  • garšu harmonija,
  • šefpavāra personība, kas atspoguļojas pasniegtajā ēdienā,
  • nemainīga ēdienkartes kvalitāte.

Kādus novērtējumus iespējams saņemt?

  • Vienu Michelin zvaigzni, kas nozīmē “augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt”.
  • Divas Michelin zvaigznes par “izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta”.
  • Trīs Michelin zvaigznes par “izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu”.
  • Zaļo zvaigzni, kas norāda uz ilgtspējīgu gastronomisko darbību.
  • Bib Gourmand novērtējumu, kas apliecina labas kvalitātes un labas cenas apvienojumu.

Pirmās Michelin zvaigznes Baltijas valstu vidū tika piešķirtas diviem Igaunijas restorāniem 2022. gadā.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti