Klīniskā farmaceite I. Priedniece uzsver, ka Vidusjūras diēta palīdz uzņemt organismam svarīgās vielas.
Vidusjūras diēta un organismam vērtīgās vielas
Augļi, ogas, dārzeņi un zaļumi satur antioksidantus, minerālvielas (kāliju, magniju, fosforu, mangānu, kalciju, dzelzi, cinku, jodu), karotinoīdus, C, E, K, B grupas vitamīnus un ir bagāti ar šķiedrvielām un citām vērtīgām vielām, kas ir nozīmīgas labai veselībai. Šķiedrvielas veicina zarnu darbību, savukārt antioksidanti (C un E vitamīns, karotinoīdi - beta karotīns, likopēns un luteīns; augu polifenoli, flavonoīdi) samazina brīvo radikāļu daudzumu organismā.
Graudaugi, īpaši pilngraudu produkti, satur vairāk ogļhidrātu, arī olbaltumvielas, šķiedrvielas, to sastāvā ir B grupas vitamīni un minerālvielas - magnijs, kalcijs, cinks, kālijs un citas.
Veselīgie tauki, kas atrodami olīveļļā, riekstos, dažādās sēklās, piemēram, linsēklās, saulespuķu sēklās. Šie produkti ir bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm, olīveļļa satur daudz polifenolu, Omega-6 un Omega-9 taukskābes, to var raksturot kā sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanu profilaktisku līdzekli, jo samazina "sliktā" holesterīna līmeni asinīs.
Zivis un jūras veltes ir vērtīgo Omega-3 nepiesātināto taukskābju avots, kuras organisms pats nesintezē, tādēļ tās ir jāuzņem ar uzturu. Ja ar uzturu neuzņem Omega-3 taukskābes, tad ieteicama zivju eļļas lietošana. Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas arī bērnu attīstībai un daudzu organisma funkciju nodrošināšanai - tās gan palīdz uzturēt normālu redzi un smadzeņu darbību, gan labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu, sirds un asinsvadu sistēmu un locītavas.
Garšaugi un garšvielas ļauj uzturā samazināt sāls un cukura daudzumu. Arī vairākus ārstniecības augus izmanto kā garšaugus - piparmētru, anīsu, salviju, raudeni, baziliku, dilli, majorānu, fenheli, ķimenes, koriandru, timiānu un citus. Izmantojot garšaugus un garšvielas ēdiena pagatavošanai, tiek uzlabota ēdiena garša, smarža un izskats, kā arī veicināta gremošanas sistēmas veselība.