Kā noprotams no nosaukuma, Vidusjūras diētas pamatā ir tradicionāli Vidusjūras reģiona pārtikas produkti, saka ārste uztura speciāliste G. Havensone. Tās pamatprincipi ir šādi:
Diētas pamatprincipi jeb ko tā sevī iekļauj, bet ko izslēdz
Raksta turpinājums
Vairāk augu izcelsmes produktu – dārzeņu, pilngraudu, pākšaugu, sēņu, sēklu, riekstu, augļu, daudz garšaugu, garšvielu.
Mazāk dzīvnieku izcelsmes produktu, tai skaitā gaļas. Sarkano gaļu biežāk aizstāj ar putnu gaļu.
Vairāk veselīgo tauku. Tie padara šo diētu īpaši labvēlīgu kardiovaskulāro slimību profilaksei. Veselīgos taukus pārstāv zivis, jūras veltes, neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa, olīvas, avokado.
Mērenā daudzumā arī fermentētie produkti – siers, jogurts, kefīrs un citi, arī fermentēti dārzeņi.
Censties atteikties no saldumiem – saldinātajiem dzērieniem, sīrupiem, konditorejas (bulciņām), piena šokolādēm, čipsiem, brokastu pārslām un citiem.
Uzkodām izvēlēties veselīgas alternatīvas – olīvas, riekstus un citus.